Könshår/kroppshår

Hej. Jag är en tjej på 14 år som undrar vad man kan göra för att håret inte ska växa ut lika fort när man rakar fittan. Jag får alltid stubb bara efter nån dag efter att jag rakat mig där nere och det kliar oftast jättemycket. Samma på benen och i armhålorna. Jag har testat att raka mig med en vass rakhyvel när jag duschat klart så jag är blöt vid det området där jag ska raka mig, men jag tycker inte det ger någon effekt mot kliandet. Vad ska jag göra så det inte växer ut lika fort? Kan man använda något annat än en rakhyvel? Ska jag göra på något annat sätt när jag rakar? Kan man använda vax? (Är rädd att använda det för det kanske kommer göra ont). Och hur gör man så det inte blir kvar prickar från håret på fittan? Jag ser alltid att det är kvar en prick inne i huden av håret och det stör mig... mitt hår är svart dessutom så det är jätte tydligt. Tacksam för svar :)

Svar

Hej!

Tack för din fråga. Vad fint att du skriver till oss på Tjejjouren.se!

Du skriver att du undrar om det finns något man kan göra för att hår på kroppen som man rakat bort inte ska växa tillbaka lika snabbt och om man kan göra något åt att det kliar efter rakningen.

Det är vanligt att håret kommer tillbaka bara någon dag efter att man rakat bort det, exakt hur lång tid det kan ta är dock olika för alla. När man rakar sitter alltid en bit av hårstrået kvar i huden och det är därför du ser prickar efteråt. Även detta är helt normalt och så ser det ut för i princip alla! Hur kommer det sig tror du att du vill raka bort håret och att det håret som blir kvar stör dig?

Man kan också prova att vaxa bort håret som du skriver. Då brukar håret stanna borta lite längre, men många tycker att det gör ganska ont och huden blir lätt irriterad direkt efteråt. För att undvika att huden blir irriterad och kliar direkt efter rakning eller vaxning är det en bra idé att prova att raka med någon rakgel som gör rakningen smidigare och efteråt smörja med en parfymfri och lugnande kräm. Vax, vaxremsor, rakgel och lugnande krämer finns att köpa på apotek eller i vissa mataffärer. Det är också bra att lufta huden efteråt och inte exempelvis ha för tajta underkläder på sig. Man kan också trimma/klippa håret istället för att inte huden ska blir irriterad. 

Jag vill också tillägga att allas hårväxt ser olika ut, och hår är normalt! Som tjej har man en del krav på sig att man borde vara hårlös på vissa delar av kroppen, men man behöver aldrig ta bort hår om man inte vill. Hår är aldrig något man ska behöva skämmas för, det är helt naturligt. Man får helt enkelt känna efter själv vad man vill göra med det.

Hoppas du fick svar på din fråga! Ta hand om dig. Kram <3

/Tjejjouren.se