Sjukt mycket hår

Jag är 13 år & det senaste året har jag fått sjukt mycket hår på min kropp & detta skäms jag något otroligt över! Jag har svarta grova hårstrån på smalbenen, mycket långt hår på låren, rumpan, magen, armarna & brösten & jag har långt svart mycket hår på fiffin & det är svart hår ner på låren & ut med benen. Jag har rakat mig många gånger men håret försvinner aldrig & även om jag rakar det ser man fortfarande svarta prickar! Hur ska jag göra för att få bort håret?

Svar

Hej!

Vad bra att du hört av dig hit med din fråga.

Om jag har förstått dig rätt så har du under det senaste året fått hår på olika delar av kroppen, något som du skäms över. Du är inte ensam med detta, det är helt vanligt och är en del av puberteten. Under puberteten förändras mycket i kroppen, vilket kan kännas ovant. Håret som kommer under puberteten kan vara kraftigare än annat hår och särskilt under armarna och vid könet. Det ser olika ut hur mycket hår en har, om det är ljusare eller mörkare. Det är lätt att tro att man inte ska ha hår på kroppen med det stämmer inte, alla har hår.

Du berättar att du har rakat håret men att det inte försvinner och man ser svarta prickar. Håret på kroppen är helt naturligt och oavsett hur mycket du rakar så kommer det att växa igen, även prickarna är vanliga eftersom vid rakning så irriteras huden. När det kommer till kroppshår tycker många olika. En del väljer att ha kvar det och andra att ta bort, vilket man väljer är upp till en själv och det finns inget rätt eller fel. Du berättar att du vill få bort det, hur kommer det sig tror du? Vill du läsa mer om hår på kroppen och hur man eventuellt kan ta bort det klicka här.

Du får jättegärna höra av dig igen om du har fler frågor. Ta hand om dig.

/Tjejjouren.se