Rakning

Hej! Jag har undrat väldigt länge nu varför jag får röda prickar och det börjar klia när jag INTE rakat mig mellan benen, för vanligtvis får man ju det resultatet efter man rakat sig men jag får aldrig de... finns det någon logisk förklaring på det? För ibland orkar man inte raka sig och så måste man ändå göra det för annars gör det ont och kliar och det går knappt att ha trosor på sig..

Svar

Hej!

Tack för din fråga. Vad kul att du hörde av dig till oss på tjejjouren!

Du berättar att du har besvär med röda prickar och att det kliar när du inte har rakat dig. Det är svårt för mig att svara på vad exakt det skulle bero på så här över nätet. Men det skulle kunna bero på flera saker: att huden blir irriterad när håret växer ut, att huden skaver mot underkläderna, inflammation i hårsäckarna...

Att huden blir rödprickig och börjar klia efter rakning är väldigt vanligt eftersom huden vid könsorganet är extra känsligt.

Det finns vissa saker som man kan göra för att minska risken för prickar och rodnad. Det finns salvor som man kan smörja in sig med efter rakningen för att minska risken för irriterade eller inflammerade hårsäckar. Dessa går att hitta på apoteken eller i vissa mataffärer.

Man kan även få irriterad hud om man tvättar sig för ofta eller använder tvål. När jag sökte runt hittade jag den här informationen på Ungdomsmottagningens hemsida.

Om besvären ändå inte går över, eller blir värre, så skulle jag rekommendera dig att gå till ungdomsmottagningen för att få hjälp. Där finns det utbildade gynekologer som kan hjälpa dig. Dessutom är besöket kostnadsfritt!

Hoppas att jag har kunnat svara på din fråga och att besvären slutar.

Du är välkommen att höra av dig till oss igen om det är något du undrar över.

Ta hand om dig! Kram

/Tjejjouren.se