Vågar inte fråga om rakning av ben

Jag är en tjej på 14 år som har ett problem. På sistone har mina ben börjat bli riktigt håriga vilket är något jag stör mig på. Jag har danstävlingar, samt simlektioner i skolan där jag visar mina ben. Känner mig som en gorilla och vill börja raka mig. Problemet är att jag inte vågar fråga min mamma och jag vill verkligen att hon ska veta. Att göra det i smyg känns inte bra. Hur ska jag göra eller våga fråga?

Svar

Hej!

Så klokt att du hör av dig till oss med din fråga.

Det kan kännas lite pinsamt att börja göra "vuxengrejer" och att prata med sina föräldrar om det. Vissa har en väldigt öppen relation med sina föräldrar, andra har lite svårare att ta upp vissa saker.

Om du vill att din mamma ska veta att du vill raka benen, så kanske det kan vara ett bra tillfälle att ta upp det när du packar väskan för simningen, typ: "jag har fått så mycket hår på benen på senaste tiden, det känns obekvämt. Skulle vi kunna köpa rakningsprodukter till mig?" eller när ni är på affären: "kan vi köpa rakhyvel/rakapparat/hårborttagningsmedel till mig, jag vill få bort håret på benen". Din mamma kommer kanske bli förvånad, men säkert inte arg eller ledsen eller besviken. Det är ju väldigt vanligt att folk rakar benen.

Känns det alldeles för jobbigt, kan du kanske skriva en lapp eller ett sms och förklara att du tycker det känns pinsamt att ställa frågan, men att du vill ha hjälp av henne.

Sen kan det vara värt att komma ihåg att du inte måste raka benen, även om det känns så. Troligtvis är det ingen mer än du som noterat håret på dina ben och vad andra gör eller tycker om benbehåring spelar ingen roll. Att raka benen tar en hel del tid och den tiden vill du kanske hellre lägga på något annat. Gör det som känns rätt för dig! Lycka till!

//Tjejjouren.se