Röda prickar

Hej, jag har rakfinnar eller röda prickar precis vid låren och underlivet efter jag har rakat mig. Jag har testat en shaving gel men de går inte bort. Finns det något sätt att få bort de helt? Skulle helst inte vilja ha röda prickar där.

Tacksam för svar!

Svar

Hej!

Tack för din fråga! Vad bra att du hör av dig till oss!

Du skriver att du får rakfinnar och röda prickar när du rakat dig. Det händer också när du använder shaving gel. Det är väldigt vanligt att bli irriterad av rakning. Många som rakar sig eller har rakat sig någon gång känner igen det du beskriver. Varför det blir såhär är för att rakning skadar det yttersta hudlagret vilket leder till att bakterier lättare kan få fäste. Det som du kallar rakfinnar är egentligen inflammerade hårsäckar.

Håret på underlivet fungerar som en luftkudde mellan själva underlivet och underbyxan. Den här luftkudden som bildas av hår är bra eftersom den gör det luftigare – en miljö underlivet trivs i. Många låter håret vara kvar på underlivet eftersom deras underliv och den känsliga huden där och i ljumskarna mår bättre av det. Några trimmar ned håret försiktigt med sax för att det ska bli mindre, på det sättet skadas inte huden.

Om du vill fortsätta raka dig är det bra att ha shaving gel precis som du har köpt! Det finns olika sorters och en del är oparfymerade och speciellt gjorda för den känsliga huden som finns kring intima delar. Den går förstås att använda på andra delar av kroppen också. Den här typen av produkt kan vara bra om en har känslig hud vilket det låter som att du har. Raka på fuktig och ren hud som du har skummet/gelen på. Något annat du kan tänka på är att raka medhårs eftersom det skadar huden mindre. Använd en vass, ny rakhyvel och tryck den bara lätt mot huden.

Efter rakning är det bra att smörja in sig med en oparfymerad, fuktgivande creme. Mjuka och lösa underkläder i bomull, lösa kläder och att sova utan underbyxor är också något som huden mår bra av. Får du klåda eller blir irriterad är det bra om huden får vila mellan gångerna.

Hoppas att du har fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler funderingar!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se