Anonym

Hej! Jag är en tjej på 13 år.
Jag började raka mig under armarna och där nere när jag var ungefär 11-12 år gammal. Jag rakade direkt på huden, vilket kanske inte är det bästa sättet att raka sig på, då huden kan bli irriterad? Jag tyckte iallafall att det gick bra och jag var bekväm med det.
Jag började på högstadiet för en termin sen och det är nu jag börjar tänka mer på mitt utseende. Jag tycker att det är jättepinsamt och obekvämt att ha hår på armarna och på kroppen överlag. Jag provade att raka mig på armarna utan att läsa på om det innan. Jag tyckte att det såg jättebra ut först och jag blev mer bekväm med mig själv. Men nu efter lite mer läsning har jag förstått att det inte var en bra idé att börja raka mig. Jag har nu fått stubb, samt mer grövre och mörkare hår. Och jag vet inte om jag ångrat mig. Jag får nästan ångest. Just nu ser det värre ut än vad det gjorde innan jag rakade mig. Jag vet inte vad jag ska göra... Jag skäms jättemycket för detta och vet inte vad jag ska göra. Jag har läst och hört om att man kan bleka, använda laserbehandling, vaxa mm... Men att man absolut inte ska raka sig.
Tycker ni att jag ska fortsätta raka mig, men att jag får grövre och mörkare hår, eller ska jag från och med nu låta det vara?? Jag vill inte få grövre och mörkare hår, men jag vill heller inte gå runt med hår på armarna, tycker som sagt det är jättepinsamt! Jag känner även att jag inte kan prata med min mamma eller mina kompisar om detta då jag är väldigt blyg och tycker det är pinsamt att prata om det... Vad ska jag göra?? Behöver verkligen råd och hjälp! Väldigt tacksam för svar! :)

Svar

Hej på dig!

Du skriver att du har börjat raka dig på kroppen och att du till en början kände dig bekväm med det, men att du nu inte vet om du ska fortsätta för att du är orolig för att hårväxten blir grövre och mörkare.

När man rakar sig så kan det hår som växer ut upplevas som mörkare och grövre än vad det var innan. Håret som du hade på kroppen innan hade ju bl.a. slitits av dina kläder, böjts och lossnat och därför känns det inte på samma sätt som stubben som växer ut när man rakat sig. När håret är stubb så känns det vasst och grövre eftersom det ännu inte har växt ut till sin fulla längd och inte har slitits ännu. Det kan ju också kännas som att det är mycket mer hår då eftersom allt hår växer ut igen på nytt på samma gång efter rakning. 

I dagens samhälle så syns det sällan att tjejer och kvinnor har hår på kroppen i t.ex. TV, filmer och reklam. Det kan få många att tro att tjejer inte har hår på kroppen, vilket ju inte alls stämmer! Egentligen har ju de också hår fastän det har tagits eller retuscherats bort. Hur känner du inför det och vad tror du att det beror på? Ibland kan det också kännas bra att tänka på att håret på kroppen har en viktig funktion, t.ex. så håller den kroppen varm och skyddar huden. Man får också komma ihåg att alla är ju dessutom olika och har olika mycket hår på kroppen. 

Om du vill fortsätta raka dig på armarna så kan det vara bra att smörja med kräm efteråt, eftersom huden kan bli lite irriterad av rakhyveln. Du gör det du känner dig bekväm med men du behöver alltså inte vara orolig över att ditt hår har förändrats av rakningen!

Hoppas du känner att du har fått svar på dina frågor och funderingar. Tack för att du hörde av dig till oss på tjejjouren.se! Ta hand om dig och hör av dig igen om du har fler funderingar!

/Tjejjouren.se