Bella

Jag är en tjej på 14 vårar snart och jag har inte fått något hår, jag känner att det är fel på mig. Kan det vara att jag är väldigt sen i utvecklingen? Jag är rädd att jag har en sjukdom för jag har redan seriasis och det är något med att man typ blir torr eller något och jag är rädd att det kan ha någor med det att göra.

Svar

Hejsan Bella,

Du skriver att du inte fått något hår och att du undrar om du är sen i pubertetsutvecklingen. Med hår menar du könshår? Puberteten brukar för de flesta starta någon gång mellan 8-13 års ålder. Men puberteten kan börja tidigare eller senare, alla är olika. I puberteten brukar man få bl a mens, hårväxt på könsorganet samt brösttillväxt. Har du fått din mens och har dina bröst börjat växa än? Det kan ju vara så att du är i början av din pubertet och att du snart kommer få könshår. Om du är orolig kan det vara bra att ta kontakt med en ungdomsmottagning, skolläkare eller vårdcentral. De kan hjälpa dig med dina funderingar kring hår och pubertetsutvecklingen. Här kan du om du vill läsa på mer angående puberteten och vad som kan hända under den: http://www.umo.se/Kroppen/Puberteten/ .

Du skriver att du har seriasis, menar du psoriasis? Psoriasis är en hudsjukdom som ger röda och ibland kliande fläckar. Jag vet inte om psoriasis kan påverka könsbehåringen, men de på vårdcentralen, ungdomsmottagningen eller skolläkaren vet sånt. De har utbildning i detta och ifall psoriasisen är ett problem så kan de ge dig behandling för psoriasisen. Vill du läsa mer om psoriasis så finns denna bra sidan för det: https://www.1177.se/Orebrolan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Psoriasis/ . Har du fler frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Ta hand om dig/ Tjejjouren