Anonym (Tjej btw)!

Hej! Tänkte gå rakt på sak nu.. När jag var ungefär 11 år, så sa några kompisar till mig, det ser ut som att du har mustasch, och jag gick hem och kollade och det var fan riktig mustasch jag hade. Men efter ett tag brydde jag mig inte.. När jag var 12, så jag att det började bli mörkare och ville göra något åt det, så jag tog en rakhyvel och rakade bara för att jag inte hade nåt vett i huvudet då. Hur kunde jag vara så korkad? Asså varje gång jag går till tandläkaren nu, så syns ju mina svarta hårstrån på överläppen p.g.a den där ljusa lampan. Asså, jag skäms över det här. Och när jag var 13, så var jag väldigt mycket med en kille, och vi var hemma hos honom, sen sa han: Du har ju mustasch! Och så skrattade han lite gran. Jag blev ju såklart ledsen över det, mustasch är inte direkt något jag vill ha.. Hatar det.. :( Jag är fortfarande 13, men fyller snart 14. Jag är kär i en kille och han är kär i mig, jag vill inte att varje kille jag skaffar ska se min mustasch! Jag gråter nästan över det! Känner mig inte vacker med det! Men kan man täcka över med foundation och puder, det syns väl inte lika mycket då? Vill inte fortsätta raka mig, och vill inte vaxa. Min mamma vet inget om det, men för ca 1 år sen, så sa min lillebror: Har du mustasch? Och vet ni hur mycket jag skämdes då eller, asså tänk att t.o.m min lillebror sa det! Skäms som fan och har ingen aning om vad jag ska göra, känner bara att jag har lust att flytta till andra sidan jorden. Min bästis har också sagt det t.o.m! Är trött på det nu! Vill inte ha stubb eller något mer heller! Snälla, vad kan jag göra? :'(

Svar

Hej!

Tack för dig fråga, vad kul att du vänder dig till just oss.

Du skriver att du har mustasch och att det är jobbigt helt enkelt. Himla typiskt att folk ska hålla på och kommentera det. Att det ska behöva bli sådant rabalder för att en tjej har lite hår på överläppen, vad är väl det egentligen? Alla har vi ju hår på kroppen, olika mycket och på olika ställen. Jag tror det kan vara så att folk "kommenterar" ditt hår på överläppen för att enligt normen så ska tjejer inte ha hår där. Helst ska en tjej vara renrakad förutom på huvudet, för det är så tjejerna ser ut på TV och i reklamerna. En onödigt och dum norm tycker jag. Hur tänker du kring det?

Jag tycker det verkar som att du har tänkt en hel del på det här och i perioder helt enkelt inte brytt dig om vad folk tycker och säger, stämmer det? Tror du att du skulle kunna "hitta tillbaka" till den känslan? Nästa gång någon påpekar att du har mustasch, så kanske du kan svara att de inte har med det att göra, och att du inte vill att de kommenterar din kropp på det sättet. Det kan kännas skönt att markera det, även om det också känns lite ovant.

Jag förstår att det är jobbigt, det allra bästa är ju när en accepterar hur man ser ut och trivs med det. Alla har vi ju våra skavanker och vissa skäms supermycket över det - det är ju så synd! Vad skulle du vinna på att börja acceptera hur du ser ut?

Sen är det så att håret på kroppen kan bli lite mörkare under puberteten, för att sen blekna med åren. Det är ju så mycket hormoner i kroppen under puberteten och då kan det bli såhär. Men igen, det är ju inget att skämmas för. Det finns laserbehandling mot kroppsbehåring, men det är dyrt som tusan. Det går säkert att sminka över, du kan ju prova. Men om du tycker det är jobbigt att sminka sig eller inte brukar göra det i vanliga fall så tycker jag du ska strunta i det. Du ska ju inte behöva göra en massa ansträgningar på grund av vad andra tycker om ditt utseende. När det kommer till den där tandläkarlampan:  så tänker jag att du inte behöver oroa dig, de tittar ju på dina tänder. Skulle de notera din mustasch så tror jag inte de skulle bry sig om det.

Du får ju såklart själv avgöra hur du vill göra med mustaschen, men jag håller tummarna för att du landar i att det är ok och att du är bra som du är. You go girl!

Hoppas svaret var till hjälp. Annars får du höra av dig igen!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se