Tjejen!

Hej! Jag är en tjej på 14 år. Jag har röda fläckar under armhålorna. De flagnar, kliar ibland och svider ibland. Jag rakar mig varje vecka med engångshyvel, använder inget speciellt medel under armhålorna förutom vanlig duschtvål och min deo. Min deo verkar dock stark. Dock är jag tvungen att använda just den deon, annars luktar jag enormt mycket svett om dagarna. (Får kraftig svettdoft även fast jag inte gör någonting). Har märkt när jag är sjuk och inte tvättar mig eller använder deo eller rakar mig så går dessa röda fläckar bort. Dock så kommer de tillbaka så fort jag har blivit frisk och går in i mina rutiner igen. Det är jättejobbigt att ha fula röda fläckar under armhålorna. Hur ska jag få bort mina röda fläckar under armarna? Vad beror det på? Tack

Svar

Hej! Tack för att du hör av dig till oss!

Du skriver att du har röda fläckar under armhålorna som kliar och svider. Det är svårt för mig att veta vad detta kan bero på men det låter som att det kan ha med dina rutiner att göra eftersom du beskriver att de försvinner då du inte rakar dig eller använder deo. Du skriver att din deo verkar stark så det skulle kunna bero på att huden blir irriterad av den, kanske är det något i den som du är känslig mot? Finns det någon annan deo du skulle kunna pröva istället?

Olika deodoranter kan fungera olika bra, du kan prova dig fram och se om det är någon annan som funkar lika bra men som inte ger röda fläckar. Det skulle också kunna bero på att huden blir irriterad av rakningen eller duschtvålen du använder, istället för duschtvål skulle du kunna prova att använda något som är till för rakning. På Apoteket finns det till exempel oparfymerade krämer som är till för rakning, oparfymerade produkter brukar vara mer skonsamma för huden. Om du rakar dig ofta kan det också bero på det, huden kan bli känsligare och bli irriterad lättare. Du kan prova att vänta några dagar till mellan rakningarna och se om det blir bättre. Du kan även prova att använda någon annan typ av rakhyvel eller byta rakhyvel oftare, engångsrakhyvlar brukar ha lite sämre kvalitet eftersom de inte är gjorda för att en ska använda dem länge. Bättre rakhyvlar brukar vara dyrare men då kan du använda dem en längre tid. Tänk på att det också är viktigt att skölja av rakhyveln när du har använt den. Du kan kanske prova dessa tips och se om det blir bättre, men om fläckarna inte försvinner trots detta och om du är orolig över dem kan du gå till en ungdomsmottagning för att ta reda på vad de kan bero på.

Ta hand om dig!

//Tjejjouren.se