blondintjej!

Hej! Jag är 13 år och har ett problem..Jag har väldigt mycket hår på armarna. Hårstråna är ungefär 1 cm långa. Dom är ljusa så det syns inte så mycket, men jag är rädd att någon ska se det ändå. Detta leder till att jag går i långärmade tröjor varje dag...Jag rakar mig på benen och i armhålorna, jag skulle vilja raka mig på armarna också men jag får inte för min mamma. Varför rakar man sig oftast inte på armarna? Det är ju liksom samma grej, blir hårstråna efter rakningen värre? (Grövre, mörkare) Snart är det vår och då kan man inte gå i långärmade tröjor hela dagarna! Vad ska jag göra? Ingen annan i klassen har ju långa hårstån.

Svar:

Hej!

Så roligt att du vänt dig till oss på Tjejjouren.se med dina frågor och funderingar!

Du skriver att du har har mycket hårväxt på armarna. Visserligen är stråna ljusa men du vill gärna inte att någon ska se, varför du väljer att ha långärmade tröjor på dig. Nu undrar du vad du ska göra - om du ska raka vill säga.

I samband med puberteten kan en få mer hår på olika delar av kroppen och håret kan också bli kraftigare. Vissa tycker det här är härligt, andra att det känns pinsamt med hår. Alla ser vi olika ut och inget är bättre eller sämre. Vi är alla fina på våra sätt!

Hårväxten är bra på många olika sätt: till exempel så skyddar det huden från bakterier och håller kroppen varm.

I dagens samhälle brukar tjejer vanligtvis inte framställas med hår på kropparna på exempelvis TV, i filmer eller på internet och det här kan få många att tro att kvinnokroppen är hårfri och att kvinnorna på film ser ut som en "ska" se ut.  Egentligen har även dem hår på kroppen men som de då har tagit bort. Är det bara det att ingen annan i klassen har långa hårstrån på armarna som gör att du inte vill ha det? Tror du att det finns någon annan orsak till hur du känner?

Du undrar varför det inte är så vanligt att en rakar sig på armarna. Vi har inget direkt svar på det, men en förklaring kan kanske vara att huden på och under armarna är extra känslig och att rakning kanske skulle irritera huden.

En annan fråga är om hårstråna blir värre efter rakning, exempelvis att de blir grövre. Det brukar ofta vara en uppfattning men det finns inget som tyder på att en skulle få grövre eller mer hår av att raka sig.

Om du, trots allt, känner att du vill raka armarna så finns det många olika rätt att göra det på, exempelvis med hyvel, vaxnig eller hårborttagningskräm. Kom dock ihåg att huden kan vara känslig på många ställen, exempelvis på och under armarna och att du därför bör vara förskitig när du gör det.

Hoppas du känner att du fick svar på dina frågor och funderingar. Ta hand om dig och hör gärna av dig igen, vi finns här för dig.

/Tjejjouren.se


Frågan ställdes 2 mars 2015

Kategori