Felizia!

Heej! Jag undrar om man kan få könsjukdomar om man har lånat en rakhyvel (som den personen har rakat underlivet med) och jag själv också rakar mig där?

Svar

Hej Felizia!

Vad bra och modigt av dig att du skriver till oss på Tjejjouren.se!

Du frågar om en kan få könssjukdomar genom att raka sig på fittan med en rakhyvel som en som har en könssjukdom har rakat sig på fittan med. Könssjukdomar kan överföras genom könsorganen, munnen eller analöppningen. Vissa könssjukdomar smittar också genom blod. Risken att få en könssjukdom är störst om man har slidsamlag eller analsamlag men flera könssjukdomar överförs också genom munsex. Så det är inte så troligt att en könssjukdom smittar genom en rakhyvel. Men däremot ska en försöka undvika att dela rakhyvel med någon annan eftersom att bakterier kan spridas. 

En del blir glada över hårväxten och känner sig vuxna. Andra tycker inte om det alls. Det som är bra med hårväxten är att den skyddar huden och slemhinnor från smuts, bakterier, värme och kyla. Håret gör att det blir luftigt mellan huden och kläderna, vilket är bra för huden. Håret kan även skydda mot att kläderna skaver, framför allt i underlivet.Även om det är naturligt med hår på kroppen kan en ibland tro att det inte är det. Ofta ser en personer i tidningar, filmer och på tv som nästan inte har något hår alls på kroppen. Det kan få en att tro att det är så det ska vara och att hår inte är bra, även fast det är bra på flera sätt. En får tycka som en vill om hår. Det finns många som gillar hår och många som inte gör det. Sen finns det också en hel del som inte bryr sig och som gillar både hår och hårfritt.

Ta hand om dig!

/ Tjejjouren.se