Ida!

Hej, jag hade ljusbruna fjun på överläppen innan och tyckte att dom syntes för mycket och bestämde mig för att vaxa bort det med Veet vax remsor. Nu är jag rädd för att det blir grövre eftersom jag hört att det blivit grövre på andra och vissa säger att det blir ljusare. Vet inte vad jag ska tro på och göra ifall det blir grövre?Hej

Svar

Hej Ida, vad bra att du kontaktar Tjejjouren.se när du har funderingar.

Du skriver att du haft ljusbruna fjun ovanför läppen som du vaxat bort. Du undrar om det stämmer att kroppsbehåring blir grövre när en vaxar eller om de blir ljusare. Du skriver att du inte vet vad du ska tro eller göra om de blir grövre.

Vi har alla hår på kroppen och ansiktet. En del mer än del mindre. Håret finns där av en anledning. Ögonbrynshår skyddar till exempel ögat från smuts och bakterier, allt hår vi har är där för att fylla en funktion. Det är ganska häftigt när en tänker på det!

I samband med puberteten kan en få mer hår på kroppen. En del tjejer blir glada över det och känner sig kanske mer vuxna, andra tycker att det känns jobbigt. Många tjejer har via media, TV, internet osv. fått en bild av att tjejer inte har hår eftersom det inte syns i de här sammanhangen. Men alla människor har hår på kroppen och en måste inte ta bort det. Som tjej kan det kännas som ett krav att vara hårfri, men som tur är förändras även detta och flera tjejer väljer att behålla sin hårväxt precis som den är. Det här väljer du själv. Vad känns bäst för dig?

När det gäller att vaxa sig så brukar håret för det mesta växa ut och vara likadant eller något mjukare. Om en rakar bort hår så kan det kännas lite grövre. Du kan också låta det vara precis som det är!

Hoppas att du fått svar på din fråga. Du är varmt välkommen att höra av dig igen.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se