15 årig tjej

Jag har aldrig kysst/pussat någon i hela mitt liv och är rädd för att kyssa någon när man inte vet hur man gör.. Det här kanske är en konstig fråga men, hur gör man?

Svar

Hej!

Vad modig du är som hör av dig till oss på Tjejjouren.se med dina funderingar!

Du undrar hur man pussar och kysser någon och det finns antagligen lika många svar på den frågar som det finns människor i världen. När det gäller pussar, kyssar och hångel finns det inga regler så länge alla inblandade samtycker till det som händer. En får testa sig fram med vad som känns bra och skönt.

Vid en puss brukar läpparna vara stängda, medan en kyss ofta innebär att en särar lite på läpparna och kanske sticker ut tungan en bit. Tänk dig att du använder dina läppar och din tunga för att röra vid och smeka den andra personens läppar och tunga. www.umo.se beskriver kyssar som att smaka på den andra personen. En kan såklart också kyssas på andra ställen än på munnen - det är bara fantasin som sätter gränsen! Samtidigt som en kyss pågår gillar många att t.ex. kramas och smekas, det är detta som brukar kallas för att hångla.

Du skriver att du är rädd för att kyssa någon när du inte vet hur en gör. En sak som du kan tänka på är att nästan alla har varit i samma situation som du är i nu. Personen du ska kyssa har också haft sin första kyss någon gång. Det går inte att vara expert på något en inte har testat och det är absolut inget konstigt med att vara nervös första gången en ska kyssa någon. Det är också så att du inte behöver kyssas eller pussas om du inte vill. Det är alltid okej att säga nej eller avsluta när du känner för det. 

Om du bestämmer dig för att du vill kyssa eller pussa någon och känner dig nervös när det väl är dags kan ett tips vara att börja med att pussas med stängd mun, och att sedan i ditt eget tempo öppna munnen lite om du tycker att det känns bra. Det viktiga är att ni är bekväma med det som sker och tycker att allt känns bra - det är ju hela poängen med att kyssas!

Om du har några mer frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till oss i frågelådan, på chatt eller telefon. Ta hand om dig och lycka till!

/Tjejjouren.se