crazy girl!

Asså bara som så där allmänt, undrar jag vad händer rent kemist när man kysser nån?om man ser på saken rent objektivt är det närmast meninglöst ,det enda du borde kunna åstadkomma är att bli sjuk eller göra någon annan sjuk?

Svar

Hej, och tack för din spännande fråga! Vad roligt att du hör av dig till oss.

Du undrar vad som händer rent kemiskt när en kysser någon, och tänker att det på ett sätt kanske är meningslöst med kyssar. Jag har läst på lite om det här och hittat massor av spännande grejer. Är du beredd?

Det finns forskare som har studerat just kyssar och kommit fram till hur kroppen påverkas när en kysser någon. Det som händer är att det frigörs en substans som heter oxytocin. Det är ett hormon i hjärnan, som produceras när vi rör vid varandra på ett sätt som känns skönt. Hormonet gör att vi blir lugna och avslappnade, det sänker blodtrycket och får oss att slappna av. Alltså kan det faktiskt vara riktigt bra för hälsan att kyssas!

Det finns också något som heter feromoner. Det är en kemisk substans som hänger ihop med hypothalamus, den plats i hjärnan som styr våra instinkter och känslor. Därför kan det kännas som om hela rummet gungar och det slår gnistor när vi kysser någon och det känns riktigt bra. Ganska häftigt va?

En fransk läkare har undersökt vad en kyss egentligen innehåller. Det han hittade var: 9 milligram vatten, 0,7 gram protein, 0,18 gram organiskt material, 0,7 gram fett, 0,45 gram salt och 250 olika sorters bakterier. Hur låter det? Kanske är det som du skriver, att kyssarna riskerar att göra oss sjuka, men det finns en hel del bra med dem också.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Fortsätt gärna att fundera över kyssar och andra roliga och spännande saker, och välkommen att höra av dig igen. Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se