Gravid?

Hej, jag är en 16årig tjej som har haft oskyddat sex massor av gånger med min kille den senaste månaden. Han har dock aldrig fått utlösning i mig då vi varit väääldigt noga med de. Senaste gången vi låg var den 29 juni och då tyckte han att han kan ha fått en försats i mig. Jag tog då ett akut p-piller dagen efter för att vara helt säker. Min mens är nu idag, den 4 juli, 6 dagar sen och jag börjar bli orolig. Kan ett akut p-piller skjuta fram mensen några dagar? Jag har inga tecken alls på att vara gravid. Det enda jag faktiskt känner är en mensvärk liknande känsla i magen som kom idag. Jag hoppas såklart att det är mensvärk och att den kommer snart. Men vad tror ni? Finns det chans att jag är gravid och vad ska jag göra? MVH Anonym tjej

Svar

Hejsan!

Du beskriver att du har haft oskyddat sex flera gånger med din kille den senaste månaden. Ni har varit noga med att han inte har fått utlösning i dig. Du tog ett akut p-piller efter att han trott att han fått en försats i dig. Du beskriver att din mens är sen och du är orolig för att vara gravid. Du frågar om akuta p-piller kan göra att mensen blir sen. 

Akuta p-piller kan göra att mensen kommer tidigare än väntat eller senare än väntat. Du kan läsa mer om akuta p-piller på följande länk: https://www.1177.se/Orebrolan/liv--halsa/sexuell-halsa/skydd-mot-gravidi...

För att se om du är gravid eller inte kan du göra ett graviditetstest. Du kan köpa ett graviditetstest på apoteket, mataffärer eller på nätet. Om du inte vill köpa ett och göra det själv kan du gå till en ungdomsmottagning. Du kan även göra det på en barnmorskemottagning eller vårdcentral. Oftast är det gratis. 

Hoppas att du fick svar på din fråga. Du får gärna höra av dig igen om du har någon mer fundering. Lycka till och ta hand om dig! 

Kram,

/Tjejjouren.se