15 och gravid, hjälp!

Hej! Jag är en 15 årig tjej som precis har blivit gravid. Är så pass tidig i graviditeten att jag inte bestämt mig för att göra abort eller behålla det.
Jag vill helt klart behålla barnet, ingen tvekan så sätt. Men så kommer vi till både ekomin och pappan. Han vill inte ha barnet. Vilket känns sådär, men vi har ändå kommit överens om att han ska va i bilden ifall att det blir så.
Jag går alltså bara i nian och mina betyg är extremt dåliga då jag varit borta från skolan pga en depression. Så just nu är kanske inte världens bästa tillfälle, men jag vill verkligen behålla det.
Jag har ingen stabil ekonomi, ingen inkomst, bor hemma. Mina föräldrar känner inte att detta är världens bästa idé och är så sätt emot mig. Men det är mitt val ändå.

Vet verkligen inte hur jag ska gå tillväga... kan man få hjälp ekonomiskt sätt? Abort? Eller behålla? Är ju trots allt ett väldigt stort beslut.

Med vänlig hälsning, anonym.

Svar

Hej!

Vad starkt av dig att berätta hur du känner, det är jätteviktigt att du lyssnar på vad vad du vill i detta. Att behålla barnet kan såklart bli tufft och kommer innebära en stor förändring för dig, men det betyder inte att du inte kommer klara det. Det finns både ekonomisk hjälp och praktisk hjälp i form av barnpassning och annat som du kan få hjälp med, bara för att du är ung och väljer att behålla så behöver inte dina studier och privatliv pausas! Gå och prata med någon på socialtjänsten i din kommun, berätta att du funderar på att behålla och fråga vad du kan få för stöd isåfall. Fråga om allt du undrar, skola, jobb, pengar, privatliv, allt du kommer på. Förbered dig gärna med en lista med dina funderingar innan du går till mötet, så du inte behöver ha allt i huvudet och riskerar att glömma något.
Sen är det jätteviktigt att du tänker igenom detta noggrant innan, men det verkar som att du redan gör det. Ställ dig själv frågan "vad vill jag?", "kan jag ge mitt barn det som ett barn behöver?" - då syftar jag inte endast på mat och kläder, för det kan du som sagt få hjälp med. Jag menar trygghet, uppmärksamhet, tid, uppfostran, och annat som du som förälder måste kunna ge. Skriv gärna ner det du tänker och känner, dina funderingar och svar. Det kan ge dig större klarhet i vad du känner och hjälpa dig att ta ett beslut. Läs böcker, googla på "föräldraskap", "uppfostran" och ung mamma, hitta kunskapen i allt vad det innebär att bli förälder. När du läser och lär dig så kan det bli enklare att känna om du vill behålla eller inte. DU är den enda som kan veta om du har (eller kan få) vad som krävs, och ingen förutom du bestämmer om du är en bra mamma eller inte. Kom också ihåg att det är nästan ingen som känner sig redo att bli förälder, oavsett hur gamla dom är eller hur god ekonomi dom har. Det är något man växer in i under tidens gång. Och det finns inget som säger att du inte kan göra det.

Hör av dig om du behöver hjälp eller stöd i ditt beslut, oavsett vad du väljer att göra! Om du väljer att behålla, lycka till! Vi tror på dig och förstår dig, oavsett vad du väljer! Det är ditt beslut. 

Kram,

/Tjejjouren.se