anonym

Jag har haft p-piller i 10 dagar nu, och har haft oskyddat sex med min kille, finns det chans att bli gravid?
jag har läst att man måste minns ha tagit p-piller i 7 dagar men är förvirrad.

Svar

Hej!
Du beskriver att du har tagit dina p-piller i totalt 10 dagar och har haft oskyddat sex med din kille. Precis som du skriver behöver det ha gått 7 dagar, en vecka, av att du har tagit dina p-piller som du ska för att du ska ha ett skydd mot graviditet. Eller att du påbörjar dina p-piller första dagen du har mens, då är du skyddat omgående.

Det innebär exempelvis att om du hade oskyddat sex efter att du ätit p-piller i endast tre dagar, så är det inte säkert att du är skyddad mot graviditet. Om du ätit p-piller i 7 dagar och tagit dem som du ska och sedan haft oskyddat sex finns det större sannolikhet att du blivit skyddad mot sex. P-piller som preventivmedel skyddar mot graviditet och skyddar inte mot könssjukdomar. Det säkraste preventivmedlet mot både graviditet och könssjukdomar är kondom. Om du känner dig osäker på om det finns risk för dig att bli gravid kan du använda ett graviditetstest ca 3 veckor efter att du har haft oskyddat samlag. Om du skulle känna dig osäker på om p-pillrena skyddat mot graviditet finns det även akuta p-piller att köpa på apotek. Akut p-piller finns i olika former och vissa kan du ta upp till 3 dagar efter oskyddat samlag, medan andra fungerar att ta upp till 5 dagar efter samlag. Du kan även kontakta din ungdomsmottagning eller vårdcentral för råd eller graviditetstest.

Du är även välkommen att höra av dig till någon av våra jourers chatt, telefon eller mail. Du kan även höra av dig till frågelådan igen om du har fler frågor. Hoppas att du fick svar på det du ville ha svar på!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se