Minipiller

Jag började ta mina minipiller första dagen på min mens och 3 dagar senare hade jag och min kille sex och jag fick försats i mig, hur stor risk är det att jag är gravid?

Svar

Hej!
Vilka bra funderingar du har, jag ska göra mitt bästa för att svara på dem.
Du berättar att du började ta dina minipiller på första dagen av din mens och att du tre dagar senare hade sex med din kille och att du fick försats i dig. Du undrar nu hur stor risk det är att du blivit gravid.

Vid oskyddat sex finns alltid risken för könssjukdomar, där det säkraste skyddet är kondom. Minipiller som preventivmedel gör sekretet i din livmoderhals segt så att det blir svårare för spermierna att komma in i livmodern. Minipiller gör också slemhinnan inne i livmodern tunn så att den inte kan ta emot ett befruktat ägg. Om du påbörjar att äta dina minipiller direkt när du får dem tar det 7 dagar innan du är skyddad mot en graviditet. Om du börjar ta dina minipiller på mensens första dag så är du skyddad från och med då. Om du började att ta dina minipiller på din mens första dag finns det en chans att du är skyddad mot graviditet. För att veta säkert kan du köpa ett graviditetstest eller besöka din ungdomsmottagning. Det säkraste sättet att veta om en är gravid eller inte är genom att testa sig. Minipiller som preventivmedel är även viktigt att ta samma tid varje dag, vilket ger skydd mot graviditet. Det kan vara enkelt att komma ihåg att ta p-piller på morgonen när du äter frukost, eller kanske innan du går och lägger dig på kvällen. Om något liknande händer igen kan du minska risken för graviditet genom att ta ett akut p-piller så snart du kan efter samlaget, senast fem dagar efteråt. Akut p-piller kan du få hjälp med på din ungdomsmottagning eller köpa på ditt apotek. Om du tar dina p-piller som du ska bör de utgöra ett bra skydd mot graviditet, även om kondom är det säkraste alternativet och skyddet mot både könssjukdomar och graviditet.

Jag hoppas att du har fått svar på dina funderingar. Du är alltid välkommen att återkomma med dina frågor och funderingar till vår chatt, telefon eller frågelåda. 

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se