Avbrutet samlag - gravid?

Hej!
Jag är 18 år och har använt p-plåster tills jag slutade med dom för några månader sedan eftersom jag mådde dåligt av dom, efter det så har jag och min pojkvän flera gånger haft avbrutet samlag, han har aldrig kommit i mig men jag är ju medveten om att det ändå är en stor risk. Jag har inte haft mens sedan i maj och vi har haft avbrutet samlag flera gånger under juni, och förra veckan tog jag ett grav test men det visade negativt. Min mens är så oregelbunden att jag inte kan räkna ut när min ägglossning är så jag undrar om det kanske visade negativt fast något ändå kan ha hänt, med tanke på att sista gången vi hade avbrutet samlag bara var några dagar innan. Har mått väldigt illa och ont i brösten nu samt konstiga cravings, när kan man ta ett nytt gravtest och vara säker på korrekt svar när man har oregelbunden mens som jag?

Svar

Hej,

Vad klokt att du hör av dig till oss med din fråga! Du berättar att du nyligen slutat med preventivmedel och att du och din pojkvän har haft avbrutet samlag vid flera tillfällen sedan dess. Du berättar även att du har en oregelbunden mens, samt inte fått din mens sedan maj. Du är nu fundersam gällande om det kan röra sig om en eventuell graviditet, då du dels har mått illa och haft ont i brösten. Du undrar slutligen när det kan vara lämpligt med ett nytt graviditetstest samt hur säkert detta test kommer att vara med tanke på din oregelbundna mens. Har jag förstått dig rätt då?

Precis som du själv har beskrivit så finns det möjlighet att bli gravid om en har avbrutet samlag. Men likväl som symptomen ömma bröst, illamående och cravings kan vara tecken på en graviditet, så kan det även vara symptom som uppkommer i samband med menscykeln. Det är bra att du har tagit ett graviditetstest om du har aningar om att du skulle kunna vara gravid. Om du fortfarande känner dig osäker på testets säkerhet så kan det vara en god idé att ta fler tester, precis som du själv nämnt. På 1177.se står det att så gott som alla tester visar ett säkert svar om en tar testet samma dag som en skulle ha fått sin mens. Däremot undrade du om testets säkerhet kan påverkas av att du har en oregelbunden mens. Det är kloka och eftertänksamma tankar du har och jag tycker det är viktigt att du reder ut dina funderingar. Men eftersom jag inte är professionell inom detta ämne så vågar jag inte ge några definitiva svar, utan jag tänker att om du har dessa funderingar så kanske det kan vara en god idé att boka tid hos Ungdomsmottagningen/vårdcentralen eller ringa till 1177 för att fråga om råd från någon professionell. Förhoppningsvis kan du få mer direkta och säkra svar där.

Du är varmt välkommen att höra av dig till oss igen. Ta hand om dig!

Kramar
/Tjejjouren.se