Abort

Hej!

Kan man göra abort utan att föräldrarna vet något om det? Isåfall hur?

Svar

Hej!

Jättemodigt att du kontaktar oss med din fråga. Ja, det kan man upp till graviditetsvecka 18. Däremot är det bra om du har kontakt med någon vuxen som du litar på. Du kan behöva hjälp att ta dig till och från sjukhuset och hjälp vid eventuella komplikationer.

Ungdomsmottagningen eller abortmottagningen kommer antagligen uppmana dig att berätta för dina föräldrar, men det måste du inte. Har du stöd av någon annan vuxen så är det bra. Om du inte har det, berätta för personalen i sjukvården om din situation. 

Om du vill ha hjälp med att prata med dina föräldrar, kan du kanske ha med en vän eller en kurator. Det kan kännas bättre än att behöva göra det ensam. Fråga på ungdomsmottagningen om du vill ha hjälp med att prata med dina föräldrar.

Att göra abort ska inte innebära att du försätts i en situation där du kan råka illa ut. Men vissa situationer händer det att vårdpersonalen måste ta kontakt med någon vuxen som ansvarar för dig, exempelvis om du hamnat i en situation där du kan fara illa. De kan också behöva göra en anmälan till socialtjänsten för att du ska få hjälp. I så fall får du alltid själv veta det först.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se