Oskyddat sex - gravid

Hej, jag har haft oskyddat sex med en kille och han kom i mig jag tror även att jag hade ägglossning då. 5 dagar efter tog jag ett akut p piller. Nu har det snart gått tre veckor, mina bröst är jätte ömma och får liiite mensvärk då och då. Jag vet inte om jag är gravid eller om jag ska få min mens? Och vet inte heller om det är för tidigt för att testa mig än.

Svar

Hej!

Vad bra att du skrev till oss på tjejjouren!

I ditt mail beskriver du att du har haft oskyddat sex och du är rädd för att du har blivit gravid. Jag förstår att du kan känna dig orolig men oavsett hur det blir så finns stöd och lösningar <3

Du berättar att du tog ett akut p-piller efter 5 dagar, tyvärr så får de mindre och mindre effekt ju fler dagar som går när du tar pillret, senast 72 timmar efter brukar det vara rekommenderat att man tar akut-piller. Det finns olika test du kan göra för att kolla om du har blivit gravid, den som ger utslag som tidigast är ett digitalt test och där kan du se ungefär 6 dagar innan du ska ha din mens.

I och med att det har gått snart ca tre veckor så bör du kunna se om du gör ett graviditetstest. Du kan antingen köpa ett test på apoteket eller så kan du göra ett gratis test på ungdomsmottagningen eller kvinnokliniken. Eftersom att ni hade oskyddat sex kan det även vara bra att kolla så du inte har fått någon könssjukdom, det kan du också göra hos ungdomsmottagningen eller hos kvinnomottagningen. Det kan även vara bra att försöka hitta ett preventivmedel som fungerar för dig, det finns många olika typer av preventivmedel, det som kan vara bra att veta är att det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar är kondom.

Hoppas du fick svar på din fråga, ta hand om dig!

Kram,

/Tjejjouren.se