Gravid??

Jag hade sex för ett par veckor sedan, med kondom nästan hela tiden, förutom precis i början. Sen har jag haft en konstig känsla av att jag skulle ha blivit gravid ändå. Nu har jag fått min mens men kan man vara gravid trots att man fått sin mens?

Svar

Hej! 

Tack för din fråga och vad bra att du hör av dig till oss. 

Du skriver att du hade sex för ett par veckor sedan och att du skyddat dig förutom precis i början. Du skriver också att du fått din mens men att du är orolig över att du skulle vara gravid ändå. 

Mens är ett ganska säkert tecken på att du inte är gravid. Vissa kan blöda lite under sin graviditet och det beror på att slemhinnorna i underlivet är så kärlrika av gravidhormonerna vilket kan orsaka små blödningar, speciellt efter slidsamlag. Dessa blödningar är dock inte lika rikliga som vanlig mens och inte heller regelbundna på något sätt. En annan anledning till blödning under graviditet kan bero på missfall, de allra flesta missfall sker tidigt under graviditeten och många misstolkar denna blödning som mens. Du kan läsa mer om detta på Vårdguidens hemsida, här: https://www.1177.se/fragor--svar/nationellt/barn--gravid/kan-man-ha-mens...

Om du har mens som vanligt, alltså blöder lika mycket och länge som du brukar så är du antagligen inte gravid. Är du orolig ändå kan det vara bra att göra ett graviditetstest. Det kan du göra på en ungdomsmottagning eller så finns det att köpa på Apoteket och oftast i vanliga matbutiker. 

Ta hand om dig och hör av dig till oss om du har fler frågor! 

//Tjejjouren.se