Är det något fel på mig?

Jag är en tjej på 13 år som fick min första mens i juni 2020, jag är tävlingsimmare och tränar 6 dagar i veckan + 1 gymdag.
Så jag behöver alltså få in en tampong när jag simmar, men mitt problem är att min slidmynning och slida är för liten och jag får inte ens i den minsta tampongen som finns. Jag vet inte vad jag ska göra och jag skäms över att alla mina kompisar får in det men inte jag. Vad kan jag göra?

Svar

Hej! 

På umo.se kan du läsa mycket om både mens och mensskydd. Det kan ta ett tag innan man vänjer sig vid tampong, men det kommer bli enklare efter ett tag när du har vant dig. På umo.se står det att man kan prova sätta in en tampong när man har mycket mens, då glider tampongen in lättare. Man har rikligare mens ett par dagar in i sin menssykel, så det kan du testa. Du kan också testa att sätta lite vaselin på toppen av tampongen så att den glider in lättare. Det finns olika märken på tampongen OB, libress osv, testa dig fram lite, men börja med "mini tampongerna" i början. Det kan kännas som att slidan är för trång men det är den inte, men det tar tid för kroppen att vänja sig, det är inte konstigt att känna så som du gör och du ska inte skämmas. Allt har sin tid och det kommer bli bra, kolla på umo.se och ta med dig tipsen som jag skrivit så hoppas jag att det blir bra.

Tack för att du hörde av dig! Tveka inte att höra av dig igen.

/Tjejjouren.se