Muskler i snippan?

Hej, jag har som en muskel eller nått på höger sida och framsidan av min snippa. Den sidan är större än den vänstra och växer när jag spänner magen (som en muskel) är det vanligt? eller är det nått farligt?

Svar

Hej!
Vad bra att du kontaktar oss med dina funderingar! Du skriver att du har som en muskel eller något på höger sida och framsidan på din snippa. Den sidan är större än den vänstra och du tycker att den sidan växer och spänns som en muskel när du spänner magen. Du undrar om det är vanligt eller om det är farligt. 

Alla underliv ser olika ut från person till person. De yttre delarna som du kan se utifrån på snippan, blygdläpparna, venusberget och klitoris, brukar kallas för vulva. De inre delarna består av slidöppningen, slidan, livmodern, äggledare och äggstockar.

Venusberget är området nedanför magen, ovanför de yttre blygdläpparna. Det ser ut lite som en mjuk kulle och kan puta ut olika mycket hos olika personer. Venusberget täcker blygdbenet och i puberteten börjar det växa hår på venusberget. 

Från venusbergets undersida börjar de yttre blygdläpparna och följer på varsin sida om klitoris, de intre blygdläpparna och slidöppningen, och går sedan ihop igen. De består av fett och svällkroppsvävnad, men innehåller också svettkörtlar och talgkörtlar. Oftast växer det också hår på utsidan av dem. Det kan vara skillnad i storlek mellan den vänstra och högra yttre blygläppen. Kan det vara de yttre blygdläpparna du menar? 

Det är svårt för mig att veta om det du beskriver är något som är vanligt eller något som är farligt. Jag är inte vårdutbildad och vill inte heller tolka dig fel utifrån din text. Jag vill gärna tipsa dig om ungdomsmottagningen! Dels kan du läsa mer online på www.umo.se. Om du vill läsa specifikt om snippan hittar du information här: https://www.umo.se/kroppen/snippan/snippans-delar/ . Där kan du också hitta kontaktuppgifter till din närmaste ungdomsmottagning. Dit kan du alltid ringa och ställa din fråga och du har också möjlighet att göra en gynekologisk undersökning, alltså en undersökning av snippan och underlivet. De som jobbar på ungdomsmottagningen är vana att möta unga med frågor om kroppen och är duktiga på att hjälpa till att se om allt är som det ska. Då slipper du vara orolig!

Jag hoppas att du känner att du fått hjälp med dina funderingar. Du får gärna skriva tillbaka till oss igen! Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se