Svamp i underlivet?

för typ 2 dagar sedan började min fiffi klia. Det svider ej när jag kissar men det kliar något oerhört mellan slidan och blygdläpparna. Undrar om detta kan vara svamp? Ifall det är svamp så undrar jag om det går över av sig själv för jag vågar inte gå till något apotek eller något liknande eller prata med min mamma. Kan man bota det hemma?

Svar

Hej! 
Vad bra att du vänder dig till oss med dina funderingar! 

Du beskriver att du har haft klåda i underlivet i två dagar och undrar nu om det kan vara svamp. 
Det kan vara svamp men det är svårt att svara på utan en undersökning. På umo.se kan du läsa mer om svamp i underlivet. Svamp i underlivet är helt ofarligt och även om det kan kännas pinsamt så är det väldigt vanligt att få svamp i underlivet och är ingenting man behöver skämmas över. Alla får det någon gång. Det kan gå över av sig själv men det kan också behövas receptfria läkemedel som finns på apoteken för att lindra besvären. 

Om du inte har haft svamp tidigare och känner dig osäker på om det är just svamp du har så kan alltid kontakta en ungdomssmottagning eller vårdcentral. Det är för att se till så att det verkligen är svamp och inte är något annat. När man haft det innan så känner man igen symtomen och behöver då oftast inte uppsöka ungdomsmottagning eller vårdcentral. 

Jag hoppas du har fått svar på din fråga. 
Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se