Smärta

Hej! Jag har stora problem med smärta i underlivet. Detta uppstår när jag ska föra in en tampong (minsta tampongen som finns), detta har gjort att jag har fått sluta använda tampong. Onani, eller vanligt heterosex, alltså all form av penetrering. Jag har haft partners som har fått avsluta sexakten för att se klaga på att jag är för tight. Har även haft gynekolog som har sagt att jag är väldigt tight, som dock inte förklarat något för mig när jag frågat. Jag är ofta rädd inför samlag numera, detta har uppstått efter smärtan inte innan. Jag har provat massa glidmedel, mycket förspel, avslappningsövningar, ”Viagra” för kvinnor, mm. Smärtan håller lätt i sig i 2-3 dagar, ömhet och sveda efteråt, skarp ”skär”smärta under penetrering. Snälla hjälp mig, vad ska jag göra? Tack på förhand!

Svar

Hej,

Du berättar bland annat att du har smärta i underlivet och har märkt av det när du ska föra in en tampong. Du har också smärta vid annan penetrering som vid samlag och onani. När du frågat gynekolog om det har den bara sagt att du var tight utan att ge någon förklaring till det.

Till att börja med så vill jag bara säga att jag tycker att det är jättebra att du hör av dig. Det är klokt och modigt av dig att du skriver in till oss med dina frågor, smärta vi samlag är inte ovanligt och något som många någon gång kan uppleva av olika anledningar. Jag förstår att det skapat oro och rädsla.  Det låter som att detta påverkar och begränsar dig och att du redan provat många kloka saker för att försöka lösa problemet och komma undan smärtan. Det ska inte behöva göra ont vid sex eller att använda tampong. Vid sex är det viktigt att det känns bra för dig och du känner dig upphetsad när du ska ha sex, så att det inte gör ont. Även glidmedel är ett bra hjälpmedel som du provat.

Du har försökt att hantera det på egen hand genom avslappningsövningar, glidmedel mm men det har inte hjälpt utan du känner fortfarande smärta 2-3 dagar efter penetration. Det är väldigt svårt för oss att säga vad din smärta beror på eftersom det kan vara olika saker, allt från vaginism till svampinfektioner eller tidigare svåra erfarenheter såsom övergrepp. För att få säkrast svar så vore ändå det bästa att gå till en gynekolog för en ordentlig undersökning. Jag förstår att du inte haft en jättebra kontakt med gynekolog tidigare, så jag tänker att det kanske vore en idé att först gå till Ungdomsmottagningen och bara berätta om besvären du upplever med en gynekolog eller kurator för att sedan se om det känns ok om hen undersöker dig också vid ett senare tillfälle? Gör det som känns tryggt och bra för dig. Tycker att du har formulerat och beskrivit väldigt bra dina symptom här i ditt brev till oss. Kanske kan du ta med detta och förklara för de om din oro och dina smärtor. 

Ta hand om dig och lycka till!

/Tjejjouren.se