Öm vid klitoris

Hej! Min pojkvän och jag har bott tillsammans nu under skolan har varit stängd och vi har haft sex varje dag. Vi har varit med varandra i 6 dagar och varje dag har han gått ner på mig och pullat mig osv. I söndags var första gången vi låg på väldigt länge för vi hade inte träffats på länge och ville köra extra länge så vi hade sex i ca 2 h. Jag märkte senare på kvällen att min fitta gjorde väldigt ont och va öm vilket jag inte brydde mig om. Sen nån dag efter märkte jag att det hade kommit jättestora öma knölar runt klitoris. Först var det bara på ena sidan men nu är det på båda och under klitoris. Jag trodde först att det va bartolinit men det kommer oftast i blygdläpparna. Jag har haft bartolinit innan och det har gått över på några dagar men detta känns bara som det blir värre och värre. Och jag vet inte vad jag ska göra. Hjälp. Är det farligt? Behöver jag vara orolig eller kan det gå över av sig själv. Ingen av oss har haft samlag med någon annan så det kan inte vara nån könsjukdom.

Svar

Hej! Vad bra att du skriver till oss med din fråga.

Du skriver att du haft sex med din pojkvän och efter det fick du ont kring klitoris och såg att det kommit ömma knölar runt området. Först var det på ena sidan men sedan såg du att knölarna fanns på båda sidorna. Du har haft bartolinit innan men tror inte att det är det. Nu undrar du om vi vet om det är farligt, om du ska vara orolig samt om det går över av sig själv. Ingen av er har haft samlag med någon annan så du tror inte att det kan vara en könssjukdom.

Om du fortfarande har samma problematik som du beskriver ovan, eller andra symptom som inte gått över, tycker jag du ska söka hjälp hos en vårdcentral eller ungdomsmottagning. Det är endast vården som kan konstatera vad det är utifrån hur det ser ut. Det finns andra sjukdomar/ tillstånd som kan drabba fittan utöver könssjukdomar, många människor blir hjälpta efter rätt behandling, råd eller medicin. Har du och din pojkvän aldrig haft sex med andra eller inte på den senaste tiden? Om ni har haft sex med andra fast det var ett tag sen kan en könssjukdom ligga latent hos dig eller din pojkvän och börja ge symptom en tid efter överföringstillfället. Låter som att dina symptom är obehagliga men jag hoppas som sagt att de gått över vid det här laget! Men om så inte är fallet gör du helt rätt att söka vård. Vissa tycker det känns obehagligt att visa upp något på fittan för en annan person, då kan det vara bra att ha med sig att de som jobbar på en ungdomsmottagning eller vårdcentral är vana vid det och har träffat många personer i en liknande situation som dig.

Stort lycka till och krya på dig.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se