Hur ska de se ut

Hur vet jag om jag ser normal ut mellan benen? Vart till gyn som ej kunde ge mig ett rakt svar.
Hur ska de se ut vid slidöppningen? Ska de va helt slät eller är det normalt med en mjuk "puck"?
Hjälp

Svar

Hej,

Vad bra att du hör av dig hit till oss med dina funderingar! Du skriver att du undrar över hur ditt underliv ser ut och undrar särskilt om hur det ska se ut vid slidöppningen.

Slidan ser olika ut från person till person, med olika färg, storlek och form på framför allt de inre och yttre blygdläpparna. Därför går det inte att säga vad som är "normalt" eller inte, hur man ser ut därnere varierar och det viktigaste är att allt fungerar som det ska.

Just runt slidöppningen är det inte ovanligt att det är lite ojämnt. I och runt de inre blygdläpparna, där slidöppningen finns, finns bland annat talg- och svettkörtlar, svällkroppar och blodkärl. Så länge du inte känner något fysiskt obehag runt slidöppningen så är förmodligen alltså allt precis som det ska vara.

Som tidigare nämnt är det inte ovanligt att man undrar runt detta, och om du fortfarande känner dig osäker kan det ibland vara hjälpsamt att lära sig mer om hur fittan är uppbyggd och fungerar, exempelvis på umo.se. Du kan också, om du känner dig bekväm, prata med någon närstående, en skolsköterska eller en ungdomsmottagning om dina funderingar. Tyvärr kan samhället omkring behandla fittan som något hemligt, pinsamt eller förbjudet, men det finns aldrig någon skam i att undra över och vilja lära känna sin kropp!

Hoppas du blivit lite klokare och hör gärna av dig igen om du vill det. Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se