Svampen

Hur får man svamp egentligen? Jag har fått det och mamma säger att det är för att jag jämt har supertajta byxor som skär in mellan benen på mig. Jag onanerar väldigt ofta så är orolig att det är därför jag fått det. Har aldrig haft sex med någon ännu. Sen tycker hon att jag väger för lite. Är ca 152cm och väger 38kg. Är 13 år.

Svar

Hej!

Vad klokt och fint att du vänder dig till oss på Tjejjouren.se!

Svampinfektioner i underlivet är väldigt vanliga och orsakas av en jästsvamp som finns naturligt i våra tarmar. Vissa har denna jästsvamp även i underlivet, vilket vissa får bekymmer av medan andra inte märker av någonting. Det kan finnas olika skäl till att svampinfektionen ger sig till känna. T ex om du precis fått en antibiotikabehandling eller kanske känt dig stressad under en längre tid, kan detta ha rubbat den naturliga floran i underlivet vilket gjort att svampen lättare fått fäste i slemhinnan. Även små skavsår efter att man exempelvis cyklat långt eller haft mycket sex kan göra att svampen får bättre fäste. Många får svamp precis innan de får mens, vilket beror på att hormonbalansen i kroppen ändras. Svampen tycker om när det är lite fuktigt och trångt, och det är kanske därför din mamma säger att du fått svamp för att du har tajta byxor på dig.

En sak är i alla fall säker och det är att onani inte påverkar risken för svamp, så onanera hur mycket du vill! Svamp är också helt ofarligt, även om det kan kännas obehagligt med klåda och sveda. Oftast försvinner det av sig själv, men om det inte gör det eller om det känns väldigt obehagligt finns det receptfria läkemedel man kan köpa på apoteket. Dessa ska man inte använda för ofta om svampen skulle komma tillbaka, då de kan slita på slemhinnan. Om det kommer tillbaka igen är det bra att gå till en gynekolog på t ex ungdomsmottagningen för att få något annat som hjälper bättre! Du kan läsa mer på Vårdguiden.

Du skriver också att din mamma tycker att du väger för lite. Vad som är vanligt att väga vid en viss ålder beror på många olika saker, och det är väldigt individuellt. Huvudsaken är faktiskt att du mår bra och att din kropp är frisk och mår bra. Om du skulle vara orolig kanske en idé hade kunnat vara att gå till skolsköterskan och se vad hen säger?

Tack för att du skrev till oss, hör gärna av dig igen om du har fler funderingar! Ta hand om dig. <3

/Tjejjouren.se