Stor snippa!

Hej tjejjouren jag uppskattar verkligen att ni finns!!! Jag är en tjej på 13 år (fyller 14 i oktober) som har komplex över en kroppsdel. Jsg har nämligen en så kallad ”bullfi**a”. Vilket betyder att mitt ”venusberg” står ut. Jag väger ganska mycket för att vara 13 år (väger ca 60-70kg och vet inte hur mycket man ska väga vet bara att jag väger mer). Detta gör att jag vill gå ner i vikt men är rädd/vet att min vagina kommer synas mer då. Den syns nu också även fast jag har lite mage och den är så STOR. Ungefär som en nyfödd bebis huvud : ( Detta hindrar mig från att ha på mig bikini, tighta byxor etc. Jag mår inte bra i min kropp och kommer aldrig lära mig att älska den. Har läst att man kan göra en fettsugning eller något men med tanke på min ålder så kan jag absolut INTE gör en sådan. Kan man träna bort den? Eller få bort den på nått annat sätt?! Har bristningar på mina lår som ser ut som ärr. Mår verkligen inte bra i min kropp och ser inte så mycket bättre ut när mins kompisar är skapta i xs om man säger så! HJÄLP MIG SNÄLLA!!!!!! Vill kunna ha bikini i sommar! När vi badade med klassen så var jag den enda med baddräkt och badshorts!!!! : ( Tack i förväg!!

Svar

Hej!

Vad modigt att du tar kontakt med oss med din fråga! Och tack för att du skriver att du uppskattar att vi finns!

Du beskriver att du har komplex för din fitta och venusberget, att du upplever att den är stor och rädd för att den ska synas om du har tajta kläder eller bikini. Har jag förstått rätt?

Vi möter ständigt bilder på hur tjejer och kvinnor förväntas att se ut för att passa in i det ideal som finns. Det kan vara via Instagram och influensers, reklam, filmer och tidningar. Det är lätt att redigera bilder och filmer så att personerna ser helt annorlunda ut än hur de faktiskt gör i verkligheten. Exempelvis kan kroppsformer tas bort eller läggas till och bristningar och födelsemärken tas bort eller ändras.

Vilka ideal tänker du finns för en fitta? Jag tänker att det finns ideal som kan komma från exempelvis filmer och bilder. Både exempelvis romantiska filmer som går på bio men även porrfilmer och porrbilder. Där förmedlas ofta bilden av att en sexig fitta är rakad, utan underhudsfett, väldigt små blygdläppar och liten klitoris.

Men i verkligheten ser fittor så fantastiskt olika ut! Likaväl som att vi ha olika ansikten med näsa, ögon och mun så skiljer sig fittor åt. Vissa har större blygdläppar än andra, någon annan har större klitoris, mer behåring och så vidare. Hudfärg och hårfärg är också individuellt.

Du skriver också att du upplever att du väger ganska mycket för att vara 13 år. Vikt är individuellt och kan skilja sig åt mellan personer beroende på muskelmassa, längd, benstomme, andel fett och vatten i kroppen. Ja som du ser, många olika saker. Att gå ned i vikt och att banta när en är tonåring och fortfarande växer och utvecklas är ofta inte bra. Ätstörningar kan vara allvarliga och jobbiga för den som drabbas och en ätstörning börjar ofta med att en försöker banta.

Jag tycker att det är bra att du själv kommer fram till att du är för ung för fettsugning. Det stämmer verkligen. Och fettsugning (för vuxna) är också riskabelt på många sätt, alla operationer innebär en risk som kan vara svåra att ta ställning till och bedöma i förhand.

Du skriver att du inte mår bra i din kropp och att du aldrig kommer lära dig att älska den. Jag hoppas innerligt att du inte kommer känna så framöver. Jag hoppas att du kan känna dig bekväm i din kropp, oavsett hur den ser ut och hur de runt omkring dig ser ut. Du är värd att känna dig trygg, tillfreds, stolt över din kropp. Tänk på alla omkring dig som du umgås med t.ex. dina vänner och familj, det är inte på grund av hur de ser ut som du älskar dom, vi älskar personer för att de är bra som de är och precis så känner de för dig också. Du är fantastisk för att du är du!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se