Bakteriell vaginos

Hej,
Jag har fått veta att jag har en bakteriell vaginos och har fått antibiotika på recept.
Det har dock blivit bättre och har knappt några flytningar eller dålig lukt längre.
Det jag undrar är om detta kan gå över av sig själv? För tycker det står olika information på olika ställen.
Om det har blivit bättre finns väl ingen anledning att ta antibiotika. Vill helst undvika detta.
Tacksam för svar!

Svar

Hej!

Jättebra fråga, precis som du säger finns det så mycket olika information och det kan vara svårt att veta vad som gäller. Om jag har förstått dig rätt undrar du om det går att undvika antibiotika när en har bakteriell vaginos.

Bakteriell vaginos kan närmast beskrivas som en "obalans" mellan bakterierna i slidan. Kanske har du hört att man har en "snäll bakterieflora" i mag- & tarmkanalen. Det är likadant i slidan, man har en mängd "snälla" bakterier som förebygger att "mindre snälla" bakterier kan bosätta sig i slidan. Med "snäll" menar man att bakterierna inte kan orsaka en infektion.

Vid bakteriell vaginos kan man alltså säga att man har någon "mindre snäll" bakterie som också finns i slidan. Med det sagt så är bakteriell vaginos sällan farligt, och det kan i vissa fall gå över av sig själv. Utan behandling finns det dock en risk att infektionen förvärras samt leda till fler infektioner, t.ex. i livmoder och äggstockarna. Det vill man undvika och därför rekommenderar läkaren ofta att man behandlas. Särskilt om man är gravid är det viktigt att behandlas eftersom infektionen kan orsaka för tidig födsel eller missfall.

Problemet med antibiotikabehandling är att man också kan riskera att påverka de snälla bakterierna negativt. Så om du känner att det har gått över av sig själv så borde du fråga din läkare igen om hen tycker att antibiotikabehandling fortfarande är nödvändigt.

Jag vill understryka att vi på Tjejjouren.se dock inte kan ge dig någon medicinsk rådgivning. Jag skulle verkligen rekommendera dig att höra av dig till ansvarig läkare (som har skrivit ut antibiotikan) och förklara att du har blivit bättre. Hen kan då ta beslut om huruvida du bör ta antibiotika nu eller om du ska avvakta tills symptomen eventuellt kommer tillbaka.

Observera också att bakteriell vaginos tillfälligt försämrar skyddet mot andra infektioner, eftersom de snälla bakterierna som normalt sätt skyddar mot infektion inte är lika många. Därför är det särskilt viktigt att du använder kondom om/när du har samlag med någon.

Hoppas att du snart känner dig helt bra!

Många kramar,

/Tjejjouren.se