Hjälp?!

Hej, jag har fått som en typ av finne på sidan av min fitta, jag har aldrig förut haft sexuell kontakt och börjar bli orolig, vad ska jag göra?!

Svar

Hej!

Vad modigt och bra av dig att höra av dig till oss på tjejjouren.se, om det du känner dig orolig för. Om jag förstår dig rätt så har du en finne på utsidan av fittan, på dina yttre blygdläppar och du börjar bli orolig för denna och undrar vad det kan vara och vad du borde göra åt det.

Då du nämner att du aldrig har haft sexuell kontakt med en partner så borde man kunna utesluta att detta skulle varit en könssjukdom. Denna finne kan vara en talgkörtel, då dem kan se ut som prickar och knottror och finns på och runt blygdläpparna. Färgen på dessa körtlar kan skilja sig åt men kan ibland vara vita eller gula på grund av talget. Varför de finns är för att producera talg som håller huden mjuk och smidig. Då huden är väldigt tunn vid underlivet så syns dessa talgkörtlar väldigt tydlig men det är faktiskt så att de finns överallt på kroppen.

Denna finne kan även vara en inflammation av körtlar eller hårsäckar. Detta kan ske om du t ex rakar dig, vaxar dig eller kanske klämt på en talgkörtel så att det har kommit in bakterier. Inflammation är ofarlig och kommer läka av sig själv.

Om det är så att du fortfarande känner dig orolig kan det vara skönt att gå till en ungdomsmottagning eller skolsjuksköterska så kan även dem kolla på den och besvara vad det är för något.

Hoppas denna information har hjälp dig på något sätt och tveka inte att höra av dig igen om du har fler frågor.

Ta hand om dig!

Hälsningar,
/Tjejjouren.se