Finne??

Hej är inte tjej men transkille och vet inte vart jag annars ska ställa frågor om vaginan..
är det normalt att man kan få som typ en finne på insidan av blygdläppen? Får det ibland och det blir ganska ömt då, och om jag skulle klämma den så kommer det ut vätska. Tillslut så försvinner den alltid efter lite tid. Men är det lixom normalt?

Svar

Hej, vad bra att du vänder dig hit för att ställa din fråga!

Finnar uppkommer oftast pga. hormonerna i kroppen, vilket blir desto mer under tonåren då man producerar mer hormoner, men det är vanligt att det även uppkommer senare i livet. Detta leder till en produktion av talg i talgkörtlarna, som täpps igen eftersom det överflödiga inte kommer upp till hudytan. När det sedan kommer bakterier i talgkörtlarna uppstår en inflammation som i sin tur bildar en finne. Att bakterierna kommer in är inte farligt, utan är något som snarare är svårt att undvika. Talgkörtlar finns över hela kroppen, även på de yttre och inre blygdläpparna, vilket leder till att även finnar kan bildas där.  Finnar på blygdläpparna är inte ovanligt utan kan uppkomma av flera ofarliga anledningar, och brukar se ut som på andra ställen på kroppen och bli röda, ömma, inflammerade och där gult var kan tryckas ut.

Skulle du misstänka att det är något annat än finne så är det bäst att gå till ungdomsmottagningen eller vårdcentralen men utifrån det du beskriver låter det som en finne och som svar på din fråga är detta alltså helt normalt!

Kram,

/Tjejjouren.se