Orolig över mitt underliv

Jag har fått kanske 6 st bölder/röda prickar på mina blygdläppar. Dom är röda och kliar och gör väldigt ont när jag tar på dom. Har 3 st på vardera blygdläpp och dom kanske är i samma storlek som ärtor och dom sitter nästan ihop. Haft så sen i onsdags och vet verkligen inte vad det är. Har googlat runt massor men ändå inte listat ut vad det kan vara. Vill inte åka o kolla upp det utan undrar om det finns något jag själv kan göra?

Svar

Hej, vad bra att du hör av dig till oss!

Du beskriver att du har fått röda prickar på blygdläpparna som kliar och gör ont, och har haft så i lite mindre än en vecka. Du vill heller inte åka och kolla upp det och undrar nu om det finns något du själv kan göra, om jag uppfattat det rätt?

Det är svårt att säga vad det du beskriver beror på då det kan finnas många olika förklaringar. Om du har haft oskyddat sex kan prickarna exempelvis bero på en könssjukdom, men det kan även vara en inflammation i blygdläppen, så kallad bartolinit. På grund av detta är det alltid bra att kolla upp vad prickarna kan vara, hos en vårdcentral, ungdomsmottagning eller gynekologisk mottagning. Där kommer dom kunna svara på vad det är för prickar och hur du ska behandla dem, om det behövs. Eftersom prickarna även gör ont kan det vara skönt att få svar från vårdpersonal. Oftast får man svaret att sådana saker är helt naturliga och ofarliga, vilket kan vara skönt att få höra. Hoppas du fått svar på dina frågor!

På UMO:s hemsida kan du även läsa mer om detta: https://www.umo.se/kroppen/snippan/prickar-och-knottror-pa-snippan/

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se