Anonym

Hej. Jag är en tjej på 13 år.

Jag får alltid jätte mycket flytningar innan jag får min mens och efter mensen så luktar det jätte äckligt och jag känner själv hur det luktar om mig där nere från.

Svar

Hej!

Vad bra att du hört av dig till oss med dina funderingar!

Du skriver att du har flytningar innan och efter mensen som du uppfattar som illaluktande.

Flytningar är någonting som de flesta kvinnor med mens har. Den kan se ut och lukta på olika sätt beroende på var man är i sin menscykel. Flytningarna kan lukta lite surt, typ som filmjölk och det är helt normalt. Snippan kan också lukta olika beroende på om man är varm, har tighta kläder osv. men det är oftast inget man behöver oroa sig över. Ofta är lukt något som man tänker mycket på själv men ingenting som någon annan kan känna eller märker. Om flytningarna luktar lite sött samtidigt som det kliar kan det handla om att man har en svampinfektion och då kan en gå till en ungdomsmottagning och träffa en barnmorska för att se vad det kan bero på. 

För att hantera sina flytningar kan man exempelvis använda ett tunnare trosskydd de dagar man tycker att det kommer mycket och för att hålla lukten naturlig kan man tvätta med en intimtvätt eller olja som är till för snippan. Använder man vanlig tvål kan man skada snippans slemhinnor.

Hoppas du fick svar på dina funderingar! Man kan även läsa mer om flytningar här: https://www.umo.se/kroppen/snippan/flytningar/

Kram!

/Tjejjouren.se