Rikliga flytningar - gravid?

Hej! Jag är en tjej i ett stadigt förhållande och tar p-piller (Prionelle 28) och har gjort detta i åtminstone 4 månader. Jag är till min natur ganska nojig av mig och har nu fått för mig att jag blivit gravid trots att jag vet att jag tar mina piller som jag ska. Det som gjort mig mest orolig är att jag under den senaste tiden fått rikliga flytningar, så rikliga att det blir som en liten pöl i trosorna och jag har läst att det kan vara ett tecken på graviditet eller könssjukdom. Är mest rädd för en graviditet då de luktar normalt och varken jag eller min pojkvän haft samlag med någon annan, så någon risk för sjukdomar finns inte. Men vad kan flytningarna annars bero på och borde jag vara orolig? Tack på förhand!

Svar

Hej, tack för att du skriver till oss med dina funderingar!

Du skriver att du är i ett stadigt förhållande och att du har tagit p-piller sedan 4 månader tillbaka. Du skriver också att du är nojig av dig till din natur och att du nu fått för dig att du är gravid. Detta då du på senaste tiden har fått rikliga flytningar men att du kan utesluta att det skulle vara en könssjukdom då de luktar normalt och att varken du eller din pojkvän har haft samlag med någon annan. Har jag förstått dig rätt?

Om en tar p-piller som en ska så är risken att bli gravid väldigt liten. Om du ändå känner dig osäker så kan du köpa ett graviditetstest på apoteket eller söka dig till en vårdcentral eller ungdomsmottagning så kan du få hjälp där.

Du undrar vad flytningarna kan bero på om du varken är gravid eller har könssjukdomar. Flytningar skiljer sig mycket mellan olika personer och kan även skilja sig för varje person mellan olika tider i menscykeln. P-piller kan också vara en bidragande faktor till ökade flytningar, är det sedan du började med p-piller som flytningarna blev rikligare? Eftersom du upplever att det luktar normalt och att det inte finns risk för någon könssjukdom så låter det inte som något att oroa sig för. Viktigt att tillägga att flytningar kan lukta lite surt utan att det skulle betyda att något är fel. Om du ändå känner dig orolig över mängden flytningar så kan du kontakta en gynekolog eller ungdomsmottagning för att få professionell hjälp. Du kan även läsa mer om flytningar här: https://www.umo.se/kroppen/snippan/flytningar/.

Hoppas att du fick svar på dina frågor, annars är du varmt välkommen att höra av dig till oss igen!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se