Fråga från Anonym

Fråga från: Anonym

Hej, det ser ut som att jag har ett blåmärke i nedre delen av de inre blygdläpparna, är detta något jag borde kolla upp eller kan man få ett blåmärke där?

Svar

Hejsan! 

Vad bra att du hör av dig till oss med dina funderingar!

Du skriver att det ser ut som att du fått ett blåmärke på blygdläppen. Om du gjort något som skavt emot eller slagit i blygdläppen är det inget konstigt att få ett blåmärke där. Blåmärken kan du få på de flesta ställena på kroppen. Det kan du till exempel få om du har ramlat, ridit, cyklat långt eller haft sex.
Det kan även finnas andra anledningar till att du fått ett märke där. Om det blir större eller inte går över som ett vanligt blåmärke kan det kännas skönt att kolla upp det hos till exempel skolsköterskan eller ungdomsmottagningen.

Om du får mer flytningar än vanligt, eller om flytningarna ändrar färg kan det också vara bra att kolla upp om det finns något sammanhang. Så - går det över som ett vanligt blåmärke - tycker jag du kan du vara lugn. Du kan alltid ringa 1177 eller kontakta din vårdcentral/ ungdomsmottagning om fler symtom tillkommer eller om det inte läker ut. Det är alltid bättre att fråga så att du slipper gå runt och vara orolig!

Hör av dig igen om du vill. Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se