En ny tjej 11 år!

Fråga från: tjej 11 år

Jag är jätterädd att det är något fel på mig, mitt underliv ser jättekonstigt ut. Min slida sitter precis under urinrörsmynningen och om man kollar med spegel syns inte slidöppningen, får högst in ett finger! Är detta onormalt?

Svar

Hej!

Vad bra att du tar kontakt med Tjejjouren.se! Du skriver att du är rädd, du beskriver att din slida sitter under urinrörsmynningen och att du får in ett finger i slidöppningen. Du skriver också att du kollat i en spegel och att slidöppningen då inte syns.

Vad bra att du kollat med en spegel hur din slida/fitta ser ut! Fittor kan se väldigt olika ut, det är fascinerande(!) och väldigt förståeligt, om man jämför med till exempel hur våra ansikten ser ut: de är ju jätteolika och ingen ser ut som någon annan! Då är det ju klart att våra fittor också ser olika ut!

Lite generellt kan en säga att fittan har vissa gemensamma beståndsdelar, det är klitoris, urinrörsmynning, inre och yttre blygdläppar och behåring. Det kan till exempel jämföras med ansiktets ögon, näsa och öron! Storlek och form kan variera mycket mellan personer. Vissa har inre blygdläppar som är större än de yttre, så att de hänger ned, andra har mindre inre blygdläppar som inte syns lika tydligt. Klitoris storlek kan också variera, liksom mängd och färg på behåringen.

Du skriver att du inte ser slidöppningen. Fittans öppning är inte som ett "öppet hål" utan är en "öppning" som omges av de inre blygdläpparna. Kan det vara så att dina inre blygdläppar omsluter öppningen? Du skriver att du får in ett finger i slidan, detta beror på att slidans väggar är elastrisk. Töjbarheten kan förändras mycket på både kort och lång sikt. Om en är kåt och våt när en onanerar eller inför sex till exempel så ökar töjbarheten. Om man är nervös och spänd så blir slidans hålrum mindre eftersom musklerna i väggen spänns. Du skriver att du är 11 år och din slida kommer att förändras allteftersom du blir äldre, och allteftersom din pubertetsutveckling börjar eller fortskrider. Slidan kommer att växa och öppningen bli större, så får du in ett finger nu kommer du se att framöver kommer du kunna få in två. Slidan utvecklas och förändras hela livet, den kommer påverkas under mensturationscykeln och om en blir gravid kommer slidan att föreberedas och bli ännu mer töjbar: ett barn ska ju kunna födas fram!  

Hoppas att du fått svar på dina frågor och att du känner dig lugnad av svaret! Du får gärna höra av dig igen!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se