Femenist i klassen

Hej!
Killarna i min klass kränker ofta oss tjejer, skickar bilder på rövar från modeller i vår klassgrupp, säger att vi är dryga när vi prata om orättvisor som tjejer har (feminism) och går på våra utseende.
Det är inte okej enligt oss men när vi tar upp det med vår mentor så säger han bara att det är för att dom är i puberteten?!
Vi vet inte vem vi ska prata med för att få slut på detta!
Killarna andvänder ofta kränkande ord som orre och hora. Själv blir jag ofta kallad bitch. Killarna påpekar våra kläder och hur vi väljer att klippa vårat hår. På badet så kollar dom ofta på våra rumpr och bröst och tre gånger har det hänt att de tafsat. Detta tig vi också upp med mentorn men han sa att dt säkert var en olyckshändelse?!
På odrotten när vi har olika aktiviteter som innebandy och fotboll får tjejerna aldrig bollen. På vissa so lektioner kommer vi ibland in på hur förtryckt kvinnan varit och då blir killarna arga på oss?
Vad händer i vår klass, vem ska vi prata med och hur ska vi få stopp på killarna

Svar

Hej!

Vad himla bra av dig att vända dig till oss! Vi är feminister precis som du och vill gärna stötta dig.

Du berättar att det förekommer verbala och fysiska kränkningar i din klass, liksom sexuella övergrepp och diskriminering. Det är oacceptabelt – skolan ska vara en trygg plats.

Att någon är i puberteten är inte en ursäkt för att bete sig respektlöst och våldsamt mot sin omgivning. Självklart är många nyfikna på sex, men det måste finnas samtycke om det ska diskuteras sex och skickas bilder. Att skicka sexuella bilder utan att någon bett om dem, är sexuella trakasserier och är absolut inte ok. Den som gör så vill göra mottagarna obekväma och sånt ska inte förekomma i en klassgrupp.

Tafsningar, kränkande kommentarer och skällsord, i korridoren, i klassrummet, i badhuset eller på nätet, är inte heller ok. Mentorn kan inte skylla på pubertet eller olyckshändelser, utan måste ta tag i problemet! Precis som idrottsläraren och SO-läraren – de behöver fundera över hur lektionerna kan bli mer jämställda, så att alla får ut något av lektionerna. Att prata om orättvisor och förtryck som förekommer idag och i historien, är en viktig del av utbildningen och inget att bli arg över, som vissa klasskamrater verkar bli.

Det är bra att ni har försökt prata med er mentor. Synd att han inte hanterat det bättre. Eftersom han inte tar tag i frågan, kan ni vända er till någon annan lärare på skolan, eller kanske en kurator/skolsköterska/skolpsykolog och även rektorn. Gå ihop några stycken så att ni kan stötta varandra i mötena. Det är skolpersonalens ansvar att eleverna på skolan är trygga och att det inte förekommer sexuella trakasserier, övergrepp och kränkningar.

Om inte hellre rektorn bryr sig kan det vara läge att vända sig till skolchefen/utbildningschefen (den som är rektorns chef) eller vad ni nu har i den kommunen där ni bor. Politiker och media, exempelvis en lokaltidning, kan också behöva höra hur ni har det.

Ett annat tips är att kontakta närmaste tjejjour, så kanske tjejjouren kan komma och föreläsa om jämställdhet och sexuella trakasserier på er skola, eftersom det verkar behövas.

Ni kanske kan starta en feministisk förening på skolan? Prata med elevrådet? Gå samman och kräv förändring, för ni ska inte behöva ha det så som ni har det nu.

Hör av dig om du har fler frågor, så hjälper vi dig gärna!

//Tjejjouren.se