en ny fråga

Hej! Ni skriver : "Oseriösa frågor eller de som handlar om tjejjourernas politiska åsikter svarar vi inte på. " Men jag hoppas att det går bra för er att svara på denna frågan... Vad innebär det att vara feminst? Jag tycker att feminsim är väldigt bra och framförallt så tycker jag att det är en väldigt bra värdegrund. Jag tycker att jag är feminist, men liksom, kan man vara feminist fast man rakar benen och gillar killar? Hoppas ni svarar på min fråga! kramar!

Svar

Hej!

Dina frågor är otroligt viktiga och vi blir glada att du ställer dem eftersom det är frågor som vi kommer i kontakt med varje dag. Självklart ska vi göra vårt bästa för att svara på dina frågor.

Det finns många olika feminismer som bygger på liknande analyser av samhället på så vis att de menar att det finns en patriakal struktur där det "manliga" står överordnat det "kvinnliga" och dessa olika roller är skapade av samhället, men att detta går att förända och det är just det feminismen vill. Denna patriarkala struktur göra att kvinnor och män behandlas olika i samhället på grund av deras kön.

Det finns också andra så kallade maktförhållanden i samhället som många feminister menar att det inte går att bortse från inom feminismen, till exempel  sexualitet, klass och etnicitet, detta brukar kallas intersektionalitet. Det finns som sagt många olika feminismer med utgångspunkt i olika politiska uppfattningar som betonar olika problem, en brukar skilja på liberal och socialistisk feminism till exempel. Om du är intresserad kan du läsa mer om feminism i böcker på biblioteket och du kan även läsa mer på tjejjourens hemsida: http://www.tjejjouren.se/tjejguiden/feminism/feminism-445

Det finns om sagt många olika feminismer och det är du som bestämmer vilka åsikter du kan stå för och inte. Det feminismen säger är att du som tjej eller kille ska kunna göra val som du själv bestämmer och inte vad som förväntas av dig för att du har ett visst kön. Därför är det bara upp till dig vad du vill göra med din kropp och om du vill träffa tjejer eller killar eller båda!

Hoppas du har fått svar på din fråga och att du läser vidare kring det som intresserar dig!

/ Tjejjouren.se