Mina föräldrar tog mitt skadestånd.

Rätt nyligen blev min våldtäktsman dömd i tingsrätten för sexuellt övergrepp mot barn och våldtäkt mot barn, han blev även skyldig att betala skadestånd. Eftersom jag inte är myndig har mina föräldrar tillgång till alla pengar, och de har nu använt alla pengar som egentligen är mina, utan planer på att betala tillbaks det till mig. Vad ska jag göra?? :((

Svar

Hej och tack för att du skriver till oss på tjejjouren.se!

Du skriver om att du har vunnit en rättegång mot din våldtäktsman och att han blev dömd till skadestånd. Du skriver också att skadeståndet fick tillskrivas dina föräldrar sålänge då du inte är myndig än, men att de köpt upp alla dina pengar och inte planerar betala tillbaka. 

Först och främst, du är så modig som skriver till oss och själv identifierar att det dina föräldrar gjort är fel. Dina föräldrar blev utsedda i rätten som dina förmyndare och får då enligt lag inte blanda sin egna ekonomi med dina tillgångar. De ska förvalta pengarna i ditt intresse, det vill säga genom att göra beslut som är bäst för dig. Hur gammal är du? Från den dagen du fyller 16 ska dina förmyndare (dina föräldrar) ta alla viktiga ekonomiska beslut med dig innan de tas. 

Det låter låter som om att dina föräldrar gjort något olagligt. Har du några bevis på det du skriver om att de inte planerar att sätta in pengarna på kontot igen? Det kan vara sms, mail, messengermeddelanden eller att du har det inspelat. Skulle du vilja har du rätt att anmäla hos polisen. Eller det finns kanske någon du kan prata med om det här som kan hjälpa dig? Mor eller farföräldrar? Någon väns eller hens föräldrar? Eller varför inte en lärare eller kurator.

Jag hoppas verkligen att det löser sig för dig och att du får tillbaka DITT skadestånd. Lycka till!

Kram från oss

/Tjejjouren.se