Osäker hemma

Hej!
Jag är en tjej på 16 år. Jag bor tillsammans med min familj som består av mina föräldrar och två yngre bröder. Jag känner mig dock väldigt begränsad och vi har mycket konflikter vilket gör att ja just nu inte mår så bra att bo här hemma. Jag undrar hur jag ska göra, ja vet att man kan kontakta socialen men är rädd att de bara ska bli värre och ifall jag gör de, kommer jag kunna flytta hem när jag känner mig redo igen?

Svar

Hej,

Vad modigt av dig att skriva <3

Du skriver att du bor tillsammans med din familj som består av dina föräldrar och två yngre bröder. Vidare skriver du att du känner dig väldigt begränsad och att ni har mycket konflikter vilket gör att du inte mår bra över att bo hemma. Du undrar vad du ska göra och att du vet att en kan kontakta socialen men att du är rädd att det ska bli värre om du gör det.  Du undrar även ifall du kontaktar socialen om du kan flytta hem igen när du känner dig redo.

Ens hem ska vara den plats där en kan andas ut, känna trygghet, känna att en kan vara sig själv och som får en att må bra. Som barn (under 18 år) är det en rättighet och lag i Sverige, att du ska må bra och känna dig trygg hemma. Du har även rätt till fritid såsom aktiviteter utanför skola och hem samt rätt till att ha ditt egna privatliv.

Jag förstår att det måste kännas läskigt att kontakta socialen och att du har många frågor som flyger omkring i huvudet på dig. Jag kan tyvärr inte svara på frågan om du kan flytta hem igen när du känner dig redo, det är många olika faktorer som måste räknas in och det skiljer sig från fall till fall. Har du pratat med någon på skolan om detta? En idé kan vara att du som första steg kontaktar kuratorn på skolan. Hen kan därefter hjälpa dig att svara på dina frågor och även kontakta socialen. Förutom kuratorn på skolan så kan du även få hjälp via ungdomsmottagningen, där arbetar det kuratorer som kan hjälpa dig med att komma vidare. Det finns mycket hjälp att få och tänker att det kan vara skönt för dig att inte vara själv i allt detta. Du kan även ringa socialen i din kommun utan att berätta vad du heter, dvs du är anonym, och ställa frågor kring vilket stöd de kan erbjuda just dig utifrån din situation. Viktigt att tänka på om du vill vara anonym är att du inte börjar samtalet med att berätta ditt namn när du ringer dit. När du väl har bestämt dig att du vill ha hjälp så kan du inte längre vara anonym. Se länk där du kan läsa mer om socialtjänsten https://kollpasoc.se/.

Hoppas du känner att du fick svar på dina frågor! Annars är det bara att höra av dig igen!

Ta hand om dig,

/Tjejjouren.se