Tjej 17, Kan jag få en lägenhet av Soc??

Hej, jag är en 17 snart 18 årig tjej om 6 månader och jag har det lite jobbigt hemma då min familj alltid varit väldigt bråkig. Vi bråkar alltid, små som stora bråk men ofta väldigt stora bråk. Det har aldrig varit fysiska bråk enbart verbala. Men detta har lätt till att det konstant är dåligt stämning i min familj. Dessutom har vi en dålig ekonomi och har alltid haft det. Mamma har alltid varit sjukskriven och aldrig jobbat så länge jag levt, pappa jobbar och har en medelsvensk lön, vi är en familj på 4 och det säger sig självt att ekonomin är svår. Vi kan därför aldrig hitta på något roligt, vi har aldrig åkt på semester heller, allt detta bidrar ju också till sämre stämning i familjen och allt har bidragit till att jag inte alls trivs hemma. Jag hatar att vara hemma och spenderar all min fritid med vänner, åker enbart hem för att sova och äta, jag sover borta så mycket som möjligt hos vänner. Jag delar rum med min äldre bror som är 19, vilket inte alls är kul. Vi har aldrig kommit överens, värre än vanligt syskon bråk. Och jag tvingas sova och bo i samma rum som han. Det är trångt och jobbigt. Jag har inget privatliv alls! Och mina föräldrar lägger sig i lite för mycket i mitt liv för den delen. Jag förstår mycket väl att föräldrar ska ha koll på sina barn, men det finns en gräns. Och jag har verkligen INGET privat liv. Ovanpå detta så kan jag ju berätta att jag mår extremt dåligt och har gjort det så länge jag kan minnas, sedan jag var liten. Jag har aldrig fått någon diagnos för att jag aldrig har uttätts men jag skulle inte alls vara förvånad om jag blev diagnostiserad med deprision. Så nu när jag beskrivit min livssituation lite så kommer vi till min fråga, tror ni att jag har en chans att få en lägenhet via soc om man ser till hela min situation, och då jag verkligen inte vill eller orkar bo med min familj mer?? Jag känner att om jag fortsätter tvingas bo med dom så kommer jag bara att avsky min familj mer och mer för varje dag, mer än vad jag redan gör.

Svar

Hej!

Du undrar om du kan få lägenhet av socialen, du berättar att boendesituationen med familjen är väldigt jobbig och att du inte har något privatliv. Jag förstår det som att det känns jobbigt på grund av detta och även andra anledningar såsom att ni bråkar mycket i familjen. Så ska det inte behöva vara. Jag tänker att du absolut kan ta kontakt med socialtjänsten och berätta om din situation. Tyvärr kan inte jag svara på om du kan få lägenhet av de eller inte utan det är socialtjänsten som avgör, men jag tycker helt klart att du ska kontakta dem.

Du berättar också att du misstänker att du är deprimerad, har du försökt någon gång ta kontakt med t.ex. vården, någon kurator eller sjuksköterska på skolan? Hur har det gått isåfall? Hur skulle du känna för att ta kontakt och få hjälp med ditt mående? Du förtjänar att må bra och det är jättemodigt av dig att du berättar om ditt mående. Om du vill ha stöd när du ska ta kontakt med t.ex. socialen eller vården kan du också vända dig till en lokal tjejjour och få stöd där. Du kanske har någon vuxen du litar på eller en vän som också kan hjälpa dig i processen? Du förtjänar att må bra! Du är välkommen att höra av dig igen <3

Kram,
/Tjejjouren.se