Rymma

Hej asså ja vet inte riktigt vad jag ska göra
Jag har planera o rymma hemifrån men undrar om dom efterlyser mig på tv? Och vad kommer dom göra?

Jag har tänk på dehär länge för min familj hatar mig dom vill bara bli av med mig

Svar

Hej!

Så modigt att du vänder dig till oss och berättar om din situation.

Du skriver att din familj hatar dig och känner att de bara vill "bli av" med dig, och därför vill du rymma hemifrån. Du undrar även om de kommer efterlysa dig på TV och vad de mer kommer att göra.

Först och främst vill jag säga att det måste vara jättejobbigt att känna som du gör just nu, och därför är det extra bra att du skriver till oss och pratar om det.

Vad är det som får dig att säga att din familj hatar dig?

Jag känner inte till vad som får dig att känna att din familj hatar dig. Dock kan det bli mycket bråk och svårt med relationen till sin familj när man blir äldre, vilket kan leda till väldigt starka känslor. Att rymma hemifrån kan kännas som den enda utvägen att komma från problemet, men eftersom jag antar att du fortfarande är under 18 år så behöver du någon vuxen som tar hand om dig. Hur ser din bild ut av att rymma hemifrån? Jag vet tyvärr inte hur det fungerar med efterlysningar på TV.

Om det finns mycket problem i familjen så kan man gå och prata med någon, antingen själv eller med någon i familjen, för att lyfta problemen och känslorna och kanske hitta en lösning som underlättar för er båda. Om det känns svårt att gå och prata med någon så kan du skriva ned det du tycker är jobbigt och sedan antingen prata med dina föräldrar/vårdnadshavare om detta eller ge dem lappen så de kan läsa vad du tycker känns jobbigt.

Om det är så att du känner dig rädd hemma så ska du inte behöva göra detta. Du har enligt lagen rätt att slippa våld och övergrepp hemma och du har rätt att få hjälp av någon vuxen för att stå på dig. Vill du inte kontakta kuratorn kan man få hjälp av någon som jobbar inom skolan, sjukvården, polisen eller socialtjänsten. Det går som sagt även att få stöd tillsammans med din familj om det är väldigt bråkigt hemma, och det brukar kallas för familjebehandling.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se