Självmordstankar pågrund av familj

Hej! Jag är en tjej på 17 år. Jag har en pojkvän som är kristen och jag är muslim. Min familj är väldigt mycket för heder och så vidare. Jag får inte ha sex innan äktenskap och jag får inte vara ute när det är mörkt. Det blir svårt att träffa pojkvännen och han mår inte bra utav allt som händer. Jag tvingas att lyssna på min bror som är ett år yngre än mig då jag inte har en äldre bror. Han är skit elak mot mig och kontrollerar mycket vad jag gör (mer än mina föräldrar) Jag har pratat med kuratorn på skolan och hon vill att jag söker hjälp hos soc och detsamma vill min pojkvän. Jag vill också men samtidigt är det väldigt svårt. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag får tankar om självmord för att det verkar vara det ända sättet att hitta frihet utan att ha en massa ångest och må dåligt. Jag vill inte ens tänka vad som kommer hända när de får veta att jag inte är oskuld. Hjälp snälla.

Svar

Hej!

Tack för att du skriver till oss med din oro.

Du är rädd för vad som kan hända om dina föräldrar får veta att du har pojkvän och att ni har haft sex, förstår jag dig rätt?

Till att börja med: dina föräldrar behöver inte få veta att du har haft sex, det är din ensak. Ingen kan se på din kropp om du har haft sex eller inte, det är helt omöjligt. Så länge du mår bra och du har sex för att du själv och din partner vill det, behöver du inte berätta eller prata med dina föräldrar om det.

Föräldrar kan vara väldigt strikta och ställa krav på en som känns jobbiga. Fram tills att man är 18 och myndig är det föräldrarna som bestämmer, men inte hur som helst. De kan bestämma över vilka tider du ska vara hemma, hur mycket pengar du ska få eller vilka traditioner som är viktiga för familjen. Men 0m du mår så dåligt att du inte vill leva längre, och om du kontrolleras av din bror behöver dina föräldrar tänka om.

Föräldrar får inte straffa eller skuldbelägga sina barn för beteenden som är helt lagliga och inte heller begränsa sina barns mänskliga rättigheter. De ska hjälpa, vägleda och stötta dig, inte ge dig skuldkänslor. Ibland krockar traditioner och värderingar, i synnerhet mellan generationer, och då är det dina föräldrars ansvar att se till du mår bra. Det är deras ansvar att tänka om.

Har du någon vän som är i samma eller liknande sits som du? Kanske någon bekant som löst sin situation på ett bra sätt? Hör dig för bland vänner du litar på och få tips. Många föräldrar vågar inte ändra sina beteenden förrän de ser att andra föräldrar gjort det. Precis som du är rädd och känner skam, kan dina föräldrar vara rädda. Rädsla kan spricka av att prata om den.

Är dina föräldrar religiösa i den grad att de går till moskén? Engagerade i någon förening? Kanske finns det någon klok person där du kan prata med som i sin tur kan prata med dina föräldrar. Om du inte litar på någon i moskén eller föreningen, strunta i det här tipset.

Har du provat att prata med dina föräldrar om din brors beteende? Kanske skulle det bli lättare för dig om din bror slutade bete sig som din övervakare. Han är din bror, inte någon polis. Om dina föräldrar får veta hur du mår på grund av hans beteende, kanske det blir en väckarklocka för dem. Det kan också vara bra att ha en diskussion i familjen: vad betyder heder? Varför är heder viktigt? Finns det olika sätt vara en hedersam person? De flesta föräldrar vill att deras barn ska bete sig moraliskt rätt och vara goda medmänniskor, men ibland behöver man prata om vad det faktiskt innebär i praktiken.

Om inte det funkar så kan det vara klokt att kontakta socialtjänsten, precis som din kurator säger. Där kan dina föräldrar få hjälp i sitt föräldraskap. Eller så kan du få hjälp att flytta någon annanstans en tid, tills du mår bättre. Känns det hotfullt: säg det till socialtjänsten. De har skyldighet att skydda dig.

Det finns också kvinnojourer (föreningar bestående av kvinnor som stöttar kvinnor) som är specialiserade på att hjälpa tjejer som är utsatta för våld i hederns namn:
http://www.terrafem.org/vi-kan-stodja-dig
https://somaya.se/for-stodsokande/

Hoppas att det löser sig för dig. Kom ihåg att du har rätt att må bra, du har inte gjort något fel som blivit kär och haft sex. Din frihet och dina rättigheter ska inte inskränkas av din lillebror eller av dina föräldrar.

//Tjejjouren.se