Hemma problem

Hej!
Jag har kontakt på bup. När jag var yngre slog min mamma min pappa väldigt ofta... det var ganska grovt. Sista gången det hände var ca 4 år sedan. Vad händer om jag tar upp detta till min psykolog... blir mamma anmäld.

Svar

Hej!

Så modigt och klokt att du hör av dig till oss med din fråga, det är bra att du ber om hjälp. Du är orolig över att din mamma ska få en orosanmälan om du berättar för BUP om att din pappa slagit henne för ett antal år sen, är det så du menar?

Det kan kännas läskigt att berätta smärtsamma saker för myndighetspersoner. Hur kommer det tas emot? Vad får det för konsekvenser? Kommer mitt liv förändras allt för mycket om jag berättar?

Samtidigt är det jobbigt att gå och bära på tankar och tunga erfarenheter, i särskilt när det gäller våld, utan att prata om det. Hur ska du kunna få hjälp när BUP inte vet vad det är som tynger dig och vad du har utsatts för?

Finns det någon på BUP som du känner lite mer förtroende för? Har ni fått bra kontakt? Då kan du fråga rakt ut: vad krävs för att ni ska göra en orosanmälan mot en förälder? Och helt enkelt berätta om din oro, att du är orolig för att din mamma ska drabbas, fast hon inte är den som är skyldig.  BUP är vana vid att möta unga som tar väldigt stort ansvar för sina föräldrar och befinner sig i liknande situationer.

Det är svårt att säga utifrån det korta du berättat vad som kommer att hända, hur BUP kommer att reagera och agera. Men BUP finns för att hjälpa dig. Våga fråga och berätta om din oro. BUP kommer att förstå. Du berättar att det var 4 år sen som din pappa slog din mamma, hur ser det ut idag hemma? Även om det var några år sen så kan det vara väldigt jobbigt att gå runt och bära på dessa känslor och tankar ensam, det ska du inte behöva göra. 

Du är välkommen att kontakta oss om du vill prata mer!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se