Älskar inte min familj

Hej, jag har ett problem. Jag älskar inte min familj (iaf inte på samma sätt som dom älskar mig). Jag har alltid hatat att prata med dom om saker och jag känner inte att mina föräldrar är mina föräldrar utan ett par människor som jag bor med, som jag inte vill bo med. Dom älskar mig och är snälla men jag har under den senaste tiden blivit väldigt känslokall. Och jag gillar inte att krama dom heller eller säga att jag älskar dom för det känns fel. Jag vill vara min egen individ men ingen annan förstår hur jag känner. Jag känner att det typ är mitt liv och dom har inget att göra i det. //14 årig tjej

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig! Det är modigt och viktigt att våga prata om den här typen av känslor.

Du beskriver att det verkar finnas en skillnad mellan på vilket sätt dina föräldrar älskar dig och på vilket sätt du älskar dem. Det är inte ovanligt och alla har rätt att älska (eller inte älska) folk precis på det sätt som man vill. Du måste inte heller dela med dig av ditt privatliv med dina föräldrar om du inte känner för det. I takt med att en blir äldre känner nog de allra flesta att de vill bli mer självständiga och mindre beroende av sina föräldrar. Det är helt normalt och det förstår förhoppningsvis dina föräldrar.

Nu förstår jag att du befinner dig i en situation där det är svårt att vara helt självständig från dina föräldrar eftersom du bor hos dem. Det kan ju också vara ännu svårare om det känns som att dina föräldrar verkar ta illa upp av att du inte vill krama dem eller är lika öppen och kärleksfull mot dem just nu. Då kan du ju försöka förklara för dina föräldrar att du just nu känner att självständighet är särskilt viktigt för dig. De kanske tar illa upp till en början, men de borde förstå.

Du kanske också kan fundera över varför du känner dig besvärad över att vara öppen mot dina föräldrar. Lägger de sig i väldigt mycket? Mer än du tror att andra föräldrar gör? Om så är fallet så tycker jag definitivt att det kan vara bra att försöka prata med dem om det.

Välkommen att höra av dig igen om du har fler frågor!

//Tjejjouren.se