Orolig för min pappa

När jag var liten så rökte min pappa, men sedan slutade han med det (så vitt jag vet). Men nu det senaste året vet jag att han börjat röka igen. Men han tror att ingen vet om det. Det jobbiga är att jag vet det, han vet inte att jag vet. Han står bakom vårat garage. Nästan varje gång jag är ute så känner jag lukten av rök, alltså när han röker. Förra året när jag gick bakom garaget så såg jag gamla flimpar. Ibland kan jag se honom när han står bakom bilden när han tror att ingen ser. Jag har även märkt en annan sak. Han har blivit lite argare på sista tiden. (Absolut inte ”våldsamt arg” utan mer att han kan bli lite arg för minsta sak).

Sen vill jag bara säga att jag tycker att jag har världens bästa pappa och jag älskar honom jättemycket, han gör allt för oss och han är en av de bästa i mitt liv.. Det är just därför jag skriver in till er. Jag är orolig för honom. Jag vill inte att han ska riskera att t.ex få cancer. Jag är orolig. Och i över ett år har jag gått och håller detta inom mig, att han röker, jag har inte vågat berätta för nån. Det är jättejobbigt att hålla en sån sak innan sig. Jag vill berätta för mamma men jag vågar inte! Snälla hjälp, vad ska jag göra, jag vill att min pappa ska leva så länge som möjligt och må bra!

Förlåt att det blev en jäääääätte lång text men som sagt är detta allt jag gått och håller inom mig så jag var tvungen att skriva av mig.

Svar

Hej! Vad bra och modigt av dig att du hör av dig till oss!

Du berättar att din pappa rökte när du var liten men att han slutade med det, så vitt du vet. De senaste åren är du säker på att han har börjat röka igen efter att du känt lukten av rök och hittat gamla fimpar. Din pappa vet inte om att du vet om att han röker. Du skriver även att du på senaste tiden upplevt att han blivit argare för småsaker.

Du älskar din pappa jättemycket och tycker att han är världens bästa pappa. Du berättar även att du är jätteorolig för honom, du är rädd att han ska drabbas av cancer. Du skriver att du har oroat dig i över ett år och att du aldrig har vågat berätta det här för någon.

Jag tycker det är jättemodigt av dig att du har skrivit till oss på Tjejjouren och berättar! Det är inget konstigt med att vara orolig när en närstående röker, Men jag förstår att det måste vara jättejobbigt för dig.  Du älskar din pappa och vill att han ska hålla sig frisk. Du skriver även att du inte har vågat berätta för honom eller din mamma att du vet om att han röker. Jag förstår att det är en svår och jobbig sak för dig att ta upp med dina föräldrar. Jag tänker att du skulle må bra om du pratade med din pappa och berättade att du vet om att han röker och delade med dig av den oro du känner kring hans rökning. Det kan vara tungt att hålla en sån stor oro som du har inom sig. 

Samhället erbjuder rökare som vill sluta att röka stöd och hjälp. På vissa vårdcentraler finns det professionella tobaksavvänjare som hjälper rökare som vill sluta röka. Sluta-röka-linjen, http://slutarokalinjen.se/ erbjuder även stöd och hjälp till rökare som vill sluta. Kanske kan du visa den hemsidan för din pappa och berätta att både du och professionell hjälp finns om han vill sluta röka?

Om du känner att det är för jobbigt att prata med honom eller din mamma om hans rökning kanske du kan försöka hitta någon annan vuxen i din närhet som du känner att du vågar prata med? Det kan till exempel vara en kurator på skolan eller en faster. Du skriver i din text att det är väldigt jobbigt för dig att gå runt och oroa sig hela tiden och jag förstår det! Ibland kan det vara skönt att bara prata med någon om det. Vi finns också här för dig om du vill prata mer med oss. Du kan chatta med våra tjejjourer flera kvällar i veckan. Du hittar alla kontaktuppgifter här på vår första sida. Tveka inte om du vill höra av dig igen!

Ta hand om dig<3