En tjej som är osäker på sina val!

Hej!! Jag är lite osäker och vet inte vad jag ska göra!!! Jag är 13,5 år och jag är förälskad då i en killen som jag har haft intresse för i ett halvår. Dock är jag från en religös familj och får du inte ha en pojkvän !!! Det är första gången jag är så kär så att det gör ont!! Jag vill bara prata med han men är så blyg, samt är han också blyg när när det kommer till tjejer trorja men han är inte så blyg utan lite högljudd faktiskt

Svar

Hej!

Tack för att du hör av dig till oss! Jag läser ditt brev där du berättar att du är kär i en kille men är lite osäker inför om han känner samma känslor för dig och du inte vet om du vågar ta reda på det för du är rädd för vad din föräldrar ska säga eftersom de säger att du inte får ha en pojkvän. Först vill jag bara säga att grattis till att du är kär, att vara kär är en pirrande och härlig känsla. Jag förstår att det är jobbigt om du känner att du inte skulle få stödet från dina föräldrar om du blev tillsammans med honom.

När en väl är kär är det svårt att dölja sina känslor och jag förstår att det är jobbigt att behöva göra det inför dina föräldrar, speciellt om du känner oro inför vad de skulle säga. Nu vet vi ju inte om han också känner samma sak för dig, men kanske skulle du våga undersöka det om du samtidigt hade stöd av någon utanför din familj som kunde hjälpa dig med hur du ska hantera dina föräldrars regler och åsikter. Vad tror du om det? Så att det inte känns så ensamt.

Vad tror du skulle hända om du bara berättade om dina känslor för dina föräldrar? Känns det som att det skulle fungera att prata med dom om vad du upplever? Eller har du någon annan som du känner förtroende för som du kan prata med? Kanske någon på din skola, ofta finns det en kurator på skolan som är utbildad för att prata om både stora och små frågor. Jag tänker att du kanske skulle börja där om du känner oro för hur dina föräldrar skulle ta emot det. Du kan också höra av dig till vår tjejjour Somaya som är extra bra på sådana här frågor om kärlek och föräldrar som säger att man inte får ha en pojkvän. Du kan ringa eller mejla med dom. Du hittar alla info här:http://www.somaya.se/start/kvinno-tjejjour/tjejjour-5816997

Jag tycker att det är viktigt att säga till dig att dina kärkänslor har du rätt till och ingen annan får säga att det du känner är rätt eller fel, inte ens dina föräldrar eller din religion. Samtidigt har många ungdomar det som du berättar, att det finns regler kring att man inte får ha en pojkvän tex. Du berättar bara lite kort om det, men jag undrar också om det förekommer hot eller våld hemma från dina föräldrar i fall du inte gör som dom säger? Nu vet jag inte det, men om det skulle vara så vill jag vara tydlig med att inga föräldrar får hota eller utsätta sina barn för våld. Det finns lagar som skyddar barns rättigheter även hemma i sin familj.

Kanske du kan börja med att testa våra tips och se vad som händer inom dig och med den här killen som du är intresserad av. Det är verkligen väldigt bra att du tar stöd av andra som du har gjort nu för att lösa svåra saker i livet. Fortsätt så! Så blir det lättare tror jag, och mindre ensamt. Modigt och klokt av dig vill jag säga.

Lycka till och du är så välkommen att höra av dig igen om du har fler funderingar!

/Tjejjouren.se