Rädd för hur mina föräldrar kommer reagera

Hej jouren, är en tjej på 17 år. Kommer från en muslimsk familj med konservativa föräldrar. Pga detta har jag aldrig fått träffa killar, detta är något jag motsätter mej. Nu till grejen, jag har en hemlig pojkvän. Vi har fått ett litet problem, jag har blivit gravid, det är bara jag och han som vet om det för tillfället. Vi har bestämt oss för att behålla barnet. Men jag är rädd för hur mina föräldrar kommer att reagera på detta besked. Vi har pratat om att flytta hem till hans föräldrar för att ta hand om barnet. Vill inte bli bortstött från min familj, men vet inte hur jag ska göra. Kan ni hjälpa?

Svar

Hej!

Tack för att du hör av dig till oss med din fråga. Du skriver att dina föräldrar inte vill att du ska träffa killar och att du därför har en hemlig pojkvän och att ni nu väntar barn tillsammans. Du skriver även att du är rädd för hur dina föräldrar kommer att reagera när de får reda på er relation och att du är gravid. Jag förstår att det kan kännas jobbigt att behöva ljuga för dina föräldrar och att det känns stressande att inte vara säker på att de kommer att stötta dig i ditt val. Du har rätt att tycka hur du vill, vara kär i vem du vill och bli behandlad med respekt. Din familj har inte rätt att straffa dig för dina val.

Så länge du är under arton år är dina föräldrar fortfarande vårdnadshavare för dig och har därmed skyldighet att se till att du till exempel inte gör saker som är skadliga för dig, såsom att röka eller dricka alkohol, men du kan även behöva deras medgivande vid olika frågor. Har du någon annan vuxen i din närhet som du kan berätta för och få råd från? Till exempel en skolkurator eller din pojkväns föräldrar?

Det kan även vara till hjälp att prata med någon på en ungdomsmottagning som kan förklara mer i detalj vilka rättigheter du har som ung mamma.På den här hemsidan kan du söka efter din närmaste ungdomsmottagning: http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/ 

Det finns även andra organisationer som har erfarenhet av situationer där familjen vill kontrollera delar av ens liv. På den här organisationen kan du få råd och stöd via telefon: https://kvinnonet.wordpress.com/  Du berättar i ditt mejl att dina föräldrar bär upp konservativa värderingar kring det här med din frihet och rätt att välja själv. Jag tror att det är viktigt att du får hjälp att tillsammans med personer som arbetar med de här frågorna varje dag får möjlighet att reflektera kring din situation. En fråga jag undrar över är om du är rädd för att utsättas för våld? Om dina föräldrar tidigare har utsatt dig för våld och hot? Via Linnamottagningen kan du få möjligheten att prata vidare kring det här.

På Tjejjouren.se finns även mer tips och information om vad en kan behöva tänka på när en blir ung mamma: http://www.tjejjouren.se/tjejguiden/familj/ung-mamma-421 

Hoppas att dessa tips kan vara till hjälp. Du är klok och modig som letar efter stöd i din situation, den styrkan är bra. Ta hand om dig! Och du får gärna höra av dig igen om du behöver.

/ Tjejjouren.se